▶ Нов магазин в центъра на София | бул. Христо Ботев №60

НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ: 6 ПРИЧИНИ ЗА ЗАКЪСНЕНИЕ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ

Със сигурност всяка жена поне веднъж в живота си е имала забавяне на менструацията. Това може да бъде неприятна изненада за много момичета и жени, които са свикнали с редовен цикъл.  Според Harper's BAZAAR жената може да има менструални нарушения поради следните 6 причини.

Бременност

Причините за закъснение на менструацията могат да бъдат много, но най-често закъснението настъпва по време на бременност. 

Контрацепция

Някои методи за контрацепция могат да ви накарат да пропуснете менструацията. Най-често това се случва поради рязко прекъсване на курса или поради неправилно приложение на лекарството.

Стрес или внезапна загуба на тегло

Менструалните нередности могат да бъдат причинени от силен емоционален или физически стрес, психическо претоварване или липса на почивка. Освен това, ако сте с поднормено тегло или с ниско съдържание на телесни мазнини, нивата на женските хормони също могат да се променят.

Хормонално нарушение

Честа причина за забавяне на менструацията е хормоналният дисбаланс, свързан с щитовидната жлеза. Това важи особено за пубертета или прага на менопаузата.

Прием на лекарства

Високите дози противовъзпалителни средства могат да намалят производството на простагландини, които карат матката да се свива.

Предменопауза

Колебанията в нивата на естроген в тялото могат да променят менструалния цикъл на жената, което го прави нередовен. Такъв важен период за всяка жена идва с  около 40-45 години.

Търсене

Категории

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина