Древните гърци преди 5000 години откриват вкусна билка срещу газове, подуване на стомаха, женски проблеми и очни възпаления
Вижте лесни рецепти за супи, манджи и чай, завещани от императори и лечители преди десетки векове
Древната мъдрост на гърците ги кара преди хилядолетия да разгадаят тайните лечебни сили на вкусното Резене. Познато още като Див копър, Фенел и Морач, в Древността то било наречено “foenum graecum” или в превод - “гръцко сено”. Има доказателства, че за растението е било известно още преди 5000 години. Елините го открили на известно историческо място близо до Атина през 490 г. пр. Хр., когато удържали славна победа над древните перси. В района на величествената битка гърците открили резене и затова го нарекли на името на местността - “маратон”.
Добре запознат със силата на дивия копър бил, разбира се, и бащата на медицината - Хипократ, както по-късно и Авицена. Още в онези години до силите му прибягвали по различни причини - за спиране на упорита кашлица, за прочистване на стомаха, при болки в очите и при нужда от засилване на лактацията на жените по време на кърмене.
Векове наред различни народи вярвали, че консумацията му удължава живота и дори гони зли духове. Древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства. Тъй като знаели, че регулира менструацията, те го ползвали и в отвари за предизвикване на спонтанен аборт. Затова към днешна дата е широко известно, че употребата му при бременни дами е крайно нежелателна.
Още от древните векове резенето заради визуалната си прилика с копъра и силния си анасонов аромат (който напомня мастика) станал любим атрибут към различни ястия. До ден днешен дивият копър присъства активно в сосове за паста, супи, рибни специалитети и други традиционни манджи за испанците и италианците. Комбинира се чудесно и с ястия от бяло и червено месо, картофи, маслини. Често се среща също като подправка в хлебчета и други печива. Вероятно фенелът навлиза ударно в средиземноморската кухня по времето на великия император Карл Велики. Той заповядал резенето да се отглежда само и единствено при специален надзор в манастирските дворове.
Днес резене се отглежда най-масово в Китай, Сирия и Турция. Смята се, че в Европа растението се появява първо в Сицилия, където се среща и в много традиционни ястия.
Вкусът е особено отличително черта на фенела, но лечебните му сили му печелят почетно място както в народната, така и в традиционната медицина, тъй като е добре известно, че съдържа значими количества магнезий, калий, калций, желязо, рутин, кверцетин, флавоноиди и широко популярната съставка на мастиката - анателово масло. Листата и стъблата му пък съдържат каротин, витамини от група В, аскорбинова киселина.
ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ДА КОНСУМИРАМЕ РЕЗЕНЕ?
- Антиоксидантните му съставки възстановяват сърцето и кръвоносните съдове.
- Предотвратяват развитието на злокачествени тумори.
- Укрепва имунната система.
- Нормализира хроносмилането.
- Елиминира газовете и хроничното подуване на стомаха. Помага и при бебешки колики.
- Облекчава менструалните болки.
- Засилва лактацията на млечните жлези по време на кърмене.
- Неутрализира възпалителни процеси на очите и подобрява остротата на зрението.
- Помага за здравето на жлъчката и черния дроб.
- Антиспастичното му свойство спомага за лечение на астматични пристъпи и магарешка кашлица.
ЛЕЧЕБНИ РЕЦЕПТИ С РЕЗЕНЕ
- Неврастенията може да бъде победена, ако се запарва билката или се използвате това растение като тинктура.
- Отвари и инфузии могат да се прилагат не само вътрешно, но също така и да бъдат използвани за лечение на конюнктивит и гнойни рани.
- Отварата от семена на резене (чай) помагат за премахването на спазмите и за намаляване на образуването на газове. Семената от резене имат добър терапевтичен ефект: те са естествено леко успокоително средство, премахват спазми и болки и са ефективен диуретик, те помагат при кърмене и нормализира обмяната на веществата.
- Туршия от резене - дивият копър със свежия си анасонов мирис и вкус е идеална добавка за всяка традиционна туршия. Сокът от нея може да се ползва като естествен пробиотик и лек за хронични възпалителни процеси и кашлица.
В древни времена семената от копър са били използвани като дъвка – това помага да освежите дъха си и за предотвратяване на кариес. Методът е бил силно популярен, затова не пречи да го изпробваме и днес.
За да се отървете от допълнителните килограми е много полезен чаят, който включва семена от резене.
- Две супени лъжици коприва и една чаена лъжичка семена от резене се заливат с 750 мл вряща вода, държат се на слаб огън за 15 минути и още 15 минути престояват под капак.
- Една чаша отвара се пие през деня на четири приема преди хранене.
Салата от краставици и резене
- Необходими продукти: 2 големи краставици, 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 1 средна глава резене, 100 грама заквасена сметана, сокът на половин лимон, 1 супена лъжица бял винен оцет, връзка копър.
- Начин на приготвяне: Измийте краставиците и ги нарежете по дължина на две. С помощта на лъжица почистете семената и след това нарежете на резени. Прехвърлете нарязаните краставици в цедка и ги поръсете със захар и сол. След 10 минути ги поставете в купа за салата. Прибавете тънко нарязаното резене. В отделна купа разбъркайте сметаната, лимоновият сок, оцетът и едро нарязания копър. С получения сос залейте краставиците и резенето. Разбъркайте добре и сервирайте.
Резене по руски
- Резене - 2 глави
- круши - 1 бр., обелена и почистена от семената
- краставици - 1 бр.
- бадеми - 1/3 ч.ч. (50 г), бланширани
- оцет - 2 с.л., ябълков
- джоджен - на вкус, пресен
- зехтин - 2 с.л.
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
- бадеми - за украса, на люспи
Главите на резенето се почистват, режат се стръковете и се махат всички външни листа. Разрязват се на две половини, след което на клинообразни парчета.
Крушата, краставицата, бадемите, джодженът, оцетът и зехтинът се блендират. Овкусяват се със солта и черния пипер.
Резенето се подрежда в чиния за сервиране като върху него се добавя вече готовата смес. Декорира се с бадемите на люспи.
Стягаща маска за лице с резене
Направете смес от суров яйчен жълтък, 15 г бяла глина, 12-15 мл. маслинено масло, и 3 капки сок от резене и масло нероли (извлича от цветовете на Citrus aurantium, растение от семейство Rutaceae). Нанесете за 30 минути и изплакнете лицето. Процедурата може да се повтори след един или два дни.
Знаете ли, че...
Заради употребата му като билка резенето се нарича в медицинските среди аптекарски копър.
Екстрактът от Резене доказано намалява рискът от катаракта, съдейства за бързо облекчаване на очното налягане и особено ефективно лекува конюнктивити, той е съставна част от топ продуктите за очно здраве ВЮ ПРОТЕКТ И ВЮФИКС. С помощта на Глухарче и Очанка, Дивият копър реабилитира острото зрение и трайно избистря погледа след употреба в рамките на 1 до 3 месеца. Особено доволни от ефекта остават хора в активна възраст, които прекарват много време пред компютъра, както и възрастни над 65 години, при които силата на зрението прогресивно намалява.
ВЮ ПРОТЕКТ е букет от билкови и растителни екстракти, благодарение на които:
- Съдейства за намаляване на умората в очите;
- Подпомага за предпазване на очите от действието на синята светлина;
- Допринася за забавяне прогресията на катаракта;
- Съдейства за подобряване нощното виждане;
- Препоръчва се при хора с високостепенно късогледство;
- Препоръчва се като профилактично средство за проблеми на очите свързани с възрастта;
- Подходящ е за хора, работещи на компютър;
- Предпазва кръвоносните съдове на ретината от увреждане.