❄ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ❄

Кои са първите симптоми при рак на дебелото черво?

2023-03-26
5516
0
Biotica

Бъдете бдителни - бързата диагностика спасява животи!

Колоректалният карцином и ракът на ануса са две различни прояви на широко известният рак на дебелото черво, който поразява с нарастваща агресивност хора на всички континенти. Само в Щатите всяка година има над 150 000 нови пациенти с този вид тумор. От тях над 50 000 губят битката с болестта. На Стария континент картината не е по-обнадеждаваща. Годишно се откриват около 180 000 случая, от които към 80 000 приключват със смърт. Само в България през последните десетилетия годишно диагностицираните с рак на дебело черво са нараснали с над 100 процента. Това злокачествено заболяване е второто най-смъртоносно у нас (след белодробния рак при мъжете и този на гърдата при жените). Бързият темп, с който нарастват случаите, медици и учени обясняват със застаряването на населението, нездравословната му диета и липсата на достатъчна физическа активност. 

Полипи, получени след нарастване на лигавицата на дебелото черво, са обичайната среда за развитие на смъртоносния тумор. Макар не всяко такова образувание да е опасно, когато размерът му се разрасне до над сантиметър или се появят много от същия вид, това създава комфортна среда за поява и разпространение на ракови клетки. Така заболяването се заражда в над 80% от констатираните пациенти. При други обаче, се наблюдава наследствена предразположеност. Тя трябва да бъде съблюдавана за вземане на адекватни превантивни мерки. Съществуват и генетични тестове, които могат да потвърдят фамилна обремененост към заболяването.

Статистиката безмилостно отбелязва и друга тревожна тенденция. Макар най-рискова да остава възрастта между 50 и 75 години, все по-често жертви на рак на дебелото черво са и далеч по-млади хора.

Стряскащите факти провокират всеки да се вгледа по-внимателно в режима на функциониране на своето тяло с цел ранно регистриране на тревожна симптоматика. Бързата диагностика и своевременното лечение осезаемо повишават шансовете за пълно излекуване на рак на дебелото черво. Затова е важно да знаем как организма ни подсказва, че има повод за притеснения.

Ранните симптоми на този рак са невинаги ясно отчетливи. При много заболели те почти напълно отсъстват и чак на по-късен стадий от развитието на болестта се забелязват тревожни аномалии. 

Сигналите, че нещо не е наред в дебелото черво, включват:

▶ Поява на кръв в изпражненията; те придобиват много тъмно кафяв и дори черен цвят;

▶ Забележителна промяна в консистенцията, формата и мирисът на изхвърлените от тялото фекалии; 

▶ Безпричинни промени в честотата на дефекация;

▶ Рязко преминаване в цикъл от диария към запек;

▶ Непрекъснати позиви за изхождане;

▶ Чувство за неизпразнени черва след изхождане;

▶ Спазми, колики, подувания и тежест в коремната област;

▶ Силна, често пареща болка при изхождане;

▶ Повръщане, гадене и замайване;

▶ Безпричинна липса на апетит;

▶ Умора, повишен стрес и липса на тонус;

▶ Анемичност, която в случая е причинена от кървене в червата;

▶ Подуване на лимфни възли;

▶ Необяснима загуба на тегло;

▶ Постоянно кървене от ануса;

Някои от изброените маркери, разбира се, могат да са сигнал и за множество различни от рак на дебелото черво заболявания, особено за аномалии в нашия стомашно-чревен тракт. При налични съмнения не губете време и направете нужната диагностика, за да изясните причината за дискомфорта.    

Най-общо в протичането на този рак се различават 5 стадия - от нулев (когато туморите са концентрирани само във вътрешната част на чревната лигавица) до най-напредналият - 4-ти, в който метастази са достигнали до много съседни на дебелото черво органи и тъкани. 

Стана ясно, че има и други рискови фактори за рак на дебело черво отвъд фамилната обремененост и напредналата възраст. На първо място, това са нездравословните навици за хранене. Те включват прекомерна консумация на мазни и пържени храни (особено червено месо) полуфабрикати, алкохол и изделия от бяла захар. После се в поредицата рискови фактори се нареждат затлъстяването и обездвижването. Затова всяка ефективна превенция на болестта трябва да включва трайни промени в диетата - такива, които да гарантират прием на прясна и богата на фибри храна, защото тя не затруднява преработката си в нашата храносмилателна система и не води до вредни образувания в дебелото черво. Наложително е също да си гарантираме екзистенциалния минимум от здравословно движение на тялото (поне половинчасова разходка дневно, ако не по-сериозни физически упражнения).

В превенцията срещу рак на дебелото черво ефективност показват и мощни комплекси от билки, които, приемани с натрупване, спомагат за ефективна детоксикация на чревния канал и връщане към нормално функциониране. 

Натурални хранителни добавки с мощни билкови съставки от портфолиото на Биотика могат да помогнат и в процеса на лечение на вече установеното злокачествено заболяване, без да нарушават предписаната терапия. Билковите комплекси, които съдържат, имат за цел да пречистят нашето дебело черво от натрупаните шлаки и отпадъци в резултат на недобре разградената храна или твърде многото токсини, които попадат в тялото ни чрез нея.

Преди старт на курс за прием на билкови продукти все пак трябва да консултирате лекуващия ви екип, за да сте сигурни, че добавките действат в синхрон с традиционната лечебна терапия при рак на дебелото черво.

За стомашно-чревен комфорт и други превантивни и лечебни курсове онлайн магазинът Biotica.bg предлага ексклузивен избор от естествени продукти на достъпни цени.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Масло от “дървото на живота” днес лекува всички дихателни инфекции и рани в цял свят Не други, а ..

2023-10-25 09:55:32

Спрете катарактата и глаукомата, преди да ви отнемат зрението Ако преди 20 години нашите очи са с..

2023-10-23 13:53:05

Направете първата крачка още сега! Есента и бавно настъпващата след нея зима носят десетки опасни..

2023-10-23 13:40:25

Хроничният запек е често срещан проблем при съвременния човек. Засяга хора на всяка възраст, без изк..

2023-10-21 14:50:49

Приложете ги веднага, преди да стане късно Сезонът на коварните грипове и екстремните предизвикат..

2023-10-21 10:40:47

Не чакайте да мине от само себе си - вземете мерки веднага По нашите ширини за проблеми в зоната,..

2023-10-21 10:34:24

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56