Кои са първите симптоми при рак на дебелото черво?

2023-03-26
8774
0
1-3 мин.
Кои са първите симптоми при рак на дебелото черво?

Бъдете бдителни - бързата диагностика спасява животи!

Колоректалният карцином и ракът на ануса са две различни прояви на широко известният рак на дебелото черво, който поразява с нарастваща агресивност хора на всички континенти. Само в Щатите всяка година има над 150 000 нови пациенти с този вид тумор. От тях над 50 000 губят битката с болестта. На Стария континент картината не е по-обнадеждаваща. Годишно се откриват около 180 000 случая, от които към 80 000 приключват със смърт. Само в България през последните десетилетия годишно диагностицираните с рак на дебело черво са нараснали с над 100 процента. Това злокачествено заболяване е второто най-смъртоносно у нас (след белодробния рак при мъжете и този на гърдата при жените). Бързият темп, с който нарастват случаите, медици и учени обясняват със застаряването на населението, нездравословната му диета и липсата на достатъчна физическа активност. 

Полипи, получени след нарастване на лигавицата на дебелото черво, са обичайната среда за развитие на смъртоносния тумор. Макар не всяко такова образувание да е опасно, когато размерът му се разрасне до над сантиметър или се появят много от същия вид, това създава комфортна среда за поява и разпространение на ракови клетки. Така заболяването се заражда в над 80% от констатираните пациенти. При други обаче, се наблюдава наследствена предразположеност. Тя трябва да бъде съблюдавана за вземане на адекватни превантивни мерки. Съществуват и генетични тестове, които могат да потвърдят фамилна обремененост към заболяването.

Статистиката безмилостно отбелязва и друга тревожна тенденция. Макар най-рискова да остава възрастта между 50 и 75 години, все по-често жертви на рак на дебелото черво са и далеч по-млади хора.

Стряскащите факти провокират всеки да се вгледа по-внимателно в режима на функциониране на своето тяло с цел ранно регистриране на тревожна симптоматика. Бързата диагностика и своевременното лечение осезаемо повишават шансовете за пълно излекуване на рак на дебелото черво. Затова е важно да знаем как организма ни подсказва, че има повод за притеснения.

Ранните симптоми на този рак са невинаги ясно отчетливи. При много заболели те почти напълно отсъстват и чак на по-късен стадий от развитието на болестта се забелязват тревожни аномалии. 

Сигналите, че нещо не е наред в дебелото черво, включват:

▶ Поява на кръв в изпражненията; те придобиват много тъмно кафяв и дори черен цвят;

▶ Забележителна промяна в консистенцията, формата и мирисът на изхвърлените от тялото фекалии; 

▶ Безпричинни промени в честотата на дефекация;

▶ Рязко преминаване в цикъл от диария към запек;

▶ Непрекъснати позиви за изхождане;

▶ Чувство за неизпразнени черва след изхождане;

▶ Спазми, колики, подувания и тежест в коремната област;

▶ Силна, често пареща болка при изхождане;

▶ Повръщане, гадене и замайване;

▶ Безпричинна липса на апетит;

▶ Умора, повишен стрес и липса на тонус;

▶ Анемичност, която в случая е причинена от кървене в червата;

▶ Подуване на лимфни възли;

▶ Необяснима загуба на тегло;

▶ Постоянно кървене от ануса;

Някои от изброените маркери, разбира се, могат да са сигнал и за множество различни от рак на дебелото черво заболявания, особено за аномалии в нашия стомашно-чревен тракт. При налични съмнения не губете време и направете нужната диагностика, за да изясните причината за дискомфорта.    

Най-общо в протичането на този рак се различават 5 стадия - от нулев (когато туморите са концентрирани само във вътрешната част на чревната лигавица) до най-напредналият - 4-ти, в който метастази са достигнали до много съседни на дебелото черво органи и тъкани. 

Стана ясно, че има и други рискови фактори за рак на дебело черво отвъд фамилната обремененост и напредналата възраст. На първо място, това са нездравословните навици за хранене. Те включват прекомерна консумация на мазни и пържени храни (особено червено месо) полуфабрикати, алкохол и изделия от бяла захар. После се в поредицата рискови фактори се нареждат затлъстяването и обездвижването. Затова всяка ефективна превенция на болестта трябва да включва трайни промени в диетата - такива, които да гарантират прием на прясна и богата на фибри храна, защото тя не затруднява преработката си в нашата храносмилателна система и не води до вредни образувания в дебелото черво. Наложително е също да си гарантираме екзистенциалния минимум от здравословно движение на тялото (поне половинчасова разходка дневно, ако не по-сериозни физически упражнения).

В превенцията срещу рак на дебелото черво ефективност показват и мощни комплекси от билки, които, приемани с натрупване, спомагат за ефективна детоксикация на чревния канал и връщане към нормално функциониране. 

Натурални хранителни добавки с мощни билкови съставки от портфолиото на Биотика могат да помогнат и в процеса на лечение на вече установеното злокачествено заболяване, без да нарушават предписаната терапия. Билковите комплекси, които съдържат, имат за цел да пречистят нашето дебело черво от натрупаните шлаки и отпадъци в резултат на недобре разградената храна или твърде многото токсини, които попадат в тялото ни чрез нея.

Преди старт на курс за прием на билкови продукти все пак трябва да консултирате лекуващия ви екип, за да сте сигурни, че добавките действат в синхрон с традиционната лечебна терапия при рак на дебелото черво.

За стомашно-чревен комфорт и други превантивни и лечебни курсове онлайн магазинът Biotica.bg предлага ексклузивен избор от естествени продукти на достъпни цени.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
kozmetika
special
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Във водата, която изтича под разтопения лед, отсъства водородният изотоп деутерий. Неговите атоми са..

2020-02-03 15:29:28

Съвършено лице без запушени пори? Вече е възможно!Фон дьо тенът  е основна част от арсенала за ..

2023-03-02 11:51:25

Реагирайте навреме, за да избегнете хепатит, цироза или рак Нашият черен дроб пада жертва на всич..

2024-03-15 10:15:56

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56