Когато замърсеният въздух е факт – как да се предпазим?

2019-12-11
329
0
1-3 мин.
Когато замърсеният въздух е факт – как да се предпазим?

В Западна Европа емисиите на много замърсители на въздуха спаднаха значително през последните десетилетия, което доведе до подобряване качеството на въздуха в целия район. Въпреки това концентрациите на замърсителите на въздуха са все още прекалено високи и проблемите с качеството на въздуха остават.

Значителна част от населението на Европа живее в зони - в големите градове, където се наблюдава превишаване на допустимите норми за качеството на въздуха, съдейки по нивото на замърсяване с озон, азотен диоксид и прахови частици.

Според проучвания праховите частици, азотният диоксид и озонът са трите замърсители на въздуха, които засягат в най-голяма степен човешкото здраве. Редовното излагане на дори ниските им концентрации във въздуха, както и единично излагане при върхови концентрации „упражнява“ отрицателен ефект както върху дихателната система, така също и върху сърдечносъдовата, нервната, ендокринната и в по-малка степен дори върху бъбреците. Причината е проникването на замърсяванията и до кръвта от капилярите, на които е богата повърхността на белите дробове.


Така например фините прахови частици във въздуха намаляват очакваната продължителност на живота в страните от Европейксия сьюз с повече от 8 месеца. Бензпиренът е канцерогенен замърсител, пораждащ нарастваща загриженост, с концентрация над прага, определен за защита на човешкото здраве, особено  по-големите градове от Централна и Източна Европа. Годишно около 5 милиона души в Европа умират от прекомерна запрашеност, сочи статистиката.

У нас най-големият източник на замърсяване на въздуха са автомобилите, които не отговарят на съвременните екологични изисквания, а в комбинация с това се използва предимно бензин с високо октаново число.


В дните, когато замърсяването надвишава допустимите прагове, за хората най-важно е да избягват излизането навън за дълги периоди от време.

Носенето на маски е един от подходящите методи за защита, но е важно да се отбележи и видът на маските, тъй като тези, които се използват при епидемии от различни инфекциозни заболявания с въздушно-капков механизъм не са подходящи.

Маските трябва да са добре прилепващи, със стандарт EN149:2001+A1:2009 (EN149:2009) FFP3, които би трябвало да филтрират до 98-99% от замърсяванията във въздуха.

Ходенете пеша се препоръчва да се ограничава по по-натоварените булеварди до минимум. В случай, че има възможност спациалистите препоръчват варианта с избиране на значително по-ненатоварени улици и пресечки, по които не минават толкова коли, които да замърсяват допълнително.

Въздухът, намиращ се най-близо до пътя, обикновено е и най-замърсен. В такъв случай за намаляване, дори и в минимална степен на вдишването на замърсен въздух се препоръчва ходенето по тротоара да бъде в неговата най-отдалечена точка от бордюра.

Емисиите от автомобили, камиони и автобуси се концентрират, когато превозните средства намаляват скоростта си на светофарите, например. Това са и точките с най-високо замърсяване по дължината на улиците или булевардите.


За съжаление, децата се оказват най-уязвими към изгорелите газове, по простата причината, че по-ниският им ръст директно ги излага на височината на най-висока концентрация от излизащите от ауспуха газове. В дни на повишено замърсяване е препоръчително по възможност децата да се носят на ръце.

Отварянето на прозорците е добре за проветряването на помещенията и влизането на свеж въздух, тъй като застоялият въздух също крие рискове. Но ако живеете до натоварена улица или булевард е от значение проветряването на дома да става от прозорците, които не гледат към някоя натоварена улица.

За спортистите, които нямат в близост паркове или подходящи градинки, най-рисково е излизането при час-пик на трафик. Ако спортувате на открито, най-добре излизайте навън рано сутрин преди да се е увеличил трафикът или вечер (няколко часа след като трафикът е намалял), когато въздухът обикновено е по-чист.


ДИШАЙТЕ ДЪЛБОКО!

Как да го постигнем? Ако сме пушачи, можем да се опитаме да спрем цигарите. Тютюнопушенето е враг номер едно на здравия бял дроб и дихателна функция. Но дори човек никога да не е пушил, цигареният дим около него, промишленото замърсяване, изгорелите автомобилни газове и синтетични химически базирани препарати от ежедневието допринасят в известна степен за увреждането на белите дробове на всеки един от нас. Поради тази причина, дали сте отказали цигарите или никога не сте пушили, детоксикацията на белия дроб по естествен път е полезна за всеки един човек.
БРОНХО КЛИЙНЪР е комбинация от 100% естествени съставки, подпомагаща естественото прочистване на белия дроб от вредни вещества от околната среда, както и от полепнал катран при активните и пасивните пушачи.
След прилагане БРОНХО КЛИЙНЪР съдейства за:
  • Регулиране дейността на дихателната система, подобрява проходимостта на алвеолите;
  • Успокоява лигавицата, има противовъзпалително действие и доказани антибактериални и антитоксични свойства на състава;
  • Действа капиляроукрепващо и имуномодулиращо;
  • Стимулира кръвоснабдяването в главния мозък;
  • Предотвратява вредното въздействие на околната среда;
  • Изключително много помага за прочистване организма на пушачи.
Пречистването на белия дроб от токсини и катрани е от първостепенно значение, особено при пушачи и при хора, които живеят в среда със замърсен въздух.


Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изследователският екип сравнява генетичния код на 7400 души с тежък остеоартрит на коляното с този н..

2020-10-28 11:59:35

През последните месеци се говори постоянно за коронавирус и предпазването от него. Пиенето на различ..

2020-10-05 15:06:17

Определени храни като белтъците пречат на тялото да абсорбира достатъчно желязоБлокирайте пречкитеНя..

2020-01-08 16:14:07

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте защо дефицитът му е опасен за здравето  Много неразположения и здравословни проблеми м..

2024-04-25 16:37:00

Спасете организма и имунитета си с еликсири от природата Хормоналният дисбаланс и автоимунните за..

2024-04-25 16:31:00

Осъзнайте опасността и вземете бързи мерки сега Статистиката е меко казано шокираща. В България д..

2024-04-25 16:00:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56