Кога „болките на растежа“ заслужават внимание?

Според лекарите т.нар. „болки на растежа“ нямат нищо общо с растежа. Когато детето се оплаква от болки в долните крайници обаче, обикновено сме свикнали да ги свързваме именно с това понятие. Те се появяват следобед и вечер, а понякога и през нощта и са толкова силни, че могат да събудят детето от сън.

Интересен е фактът, че докато са физически активни, докато играят, децата не се оплакват от болки, но след като се отпуснат и мускулите престанат да са под напрежение, децата изпитват болезненост и неразположение. Повечето деца в периода на активен растеж на костите съобщават за болки в предната част на бедрата и подбедрениците, точно под коленете или зад тях.

Първите съобщения за появява на болки на растежа е между 3 и 5 годишна възраст, но най-често те характеризират възрастта между 8 и 12 години.

От болки на растежа се оплакват близо 25-40% от децата, като характерно е, че се срещат по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Болезнените участъци обикновено не се отличават с повърхностни промени, но понякога може да има оток, зачервяване или свръхчувствителност, което е индикация за нещо по-сериозно от „болки на растежа“.

Независимо от наименованието си, няма конкретни доказателства, че именно растежът на костите е причина за болезненост в ставите и мускулите при подрастващите деца и юношите.

Повечето деца изпитват мускулно-скелетни болки в периода на активен растеж, но болките може да се дължат на прекалено еластичните ставни връзки при децата, които обикновено се свързват с повтарящи се движения в широк диапазон, които могат да причинят напрежение и дискомфорт в ставите.

Специалистите считат, че най-вероятната причина за мускулно-ставните болки при децата е в прекомерната им физическа активност, а не в растежа на костите. Дейности като скачане, тичане, катерене и други подобни, поставят опорно-двигателния апарат под напрежение и е съвсем естествено да има ответна реакция от негова страна.

Начини за облекчаване на „болките на растежа“:

Обикновено с порастването този тип болки отшумяват от само себе си. Когато са по-силни от обикновено, има начини да помогнем по следните начини.

1. Масаж

Масажът на болезнени области може да осигури облекчение. Използвайте нежни кремове и масла, които не загряват допълнително кожата и участъците, които масажирате. Подходящи са кокосово масло, масло от гроздови семки или нерафинирано слънчогледово олио.

2. Топъл компрес или вана

Топлината отпуска мускулите и успокоява болките и схващанията. Можете да направите топъл компрес вечер преди лягане или потапяне на краката във вана с топла вода и морска сол.

3. Медикаменти

Съвремената фитотерапия предлага решение за подрастващите деца с абсолютно естествен състав – медикамента Стронг Кидс.


СТРОНГ КИДС е хранителна добавка, специално предназначена за децата, които имат нужда от най-важния за растежа градивен минерал – Калций. За ефективното и пълноценно усвояване на Калция е необходим Витамин D, който грижливо е добавен към продукта заедно с витамин С.

Калцият е основният градивен компонент на костите и зъбите. Той се намира предимно в костите и отговаря за костния растеж. Затова, калциевият дефицит у децата, може да доведе до сериозни костни проблеми. Калцият има важно значение и за сърдечния ритъм, мускулните функции и съсирването на кръвта. Дефицитът му може да доведе до остеопороза.

Витамин D – „слънчевият” витамин, е едно от най-важните хранителни вещества, от чиито дефицит са засегнати много деца и възрастни. Витамин D поддържа здравето на костите и подпомага правилното усвояване на калция и фосфора. Той е от изключително значение за детския организъм, за да може напълно да се елиминира риска от рахит, костни изкривявания и проблеми с костната минеразлизация. Известно е още, че той подобрява функционирането на имунната система и поддържа нормалния психо-емоционален баланс. Витамин D е вещество, което се синтезира от кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Достатъчно е тялото да бъде изложено на слънчева светлина за 15 минути без специална слънцезащитна протекция. Имайки предвид обаче географското разположение на страната ни и сезонността, се налага неговото набавяне и чрез подходящи източници и дори хранителни добавки, особено при най-малките деца, тъй като храните, богати на него са малко и недостигът му е много вероятен. Витамин D е силно препоръчителен за допълнителен прием. Все по-често се назначава от лекари и педиатри през есенно-зимните месеци, когато набавянето му по естествен път чрез слънчевите лъчи значително спада. Необходимостта от този витамин нараства с развитието на детската костна система, до достигане на 18-годишна възраст.

СТРОНГ КИДС ДЕЙСТВИЕ

Детските плодови смучещи таблетки са създадени по традиционна рецепта с добре подбрани съставки. Наличието на витамините С и D, които представляват мощни антиоксиданти засилва имунитета на детския организъм.

Витамин С е естествен антиоксидант, има противовъзпалително действие и се използва при различни симптоми свързани с простуда и грип, слаб имунитет, чести боледувания.

СТРОНГ КИДС СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА:

Кости и растеж: подсигурява добрия растеж и здравина на костната система, предпазва от развитие на рахит. Особено подходящ при деца с така наречената „болка на растежа“. Състояние, при което децата се оплакват често от болки в крачетата.

Зъби: за здрави зъби. В периода на растеж много често има недостиг на Калций, а това пряко се отразява на здравината на детските зъбки. Това води до образуване на кариеси и разрушаване на зъбния емайл.

Мускули: допринася за развитието на мускулатурата. При децата растежът и развитието на организма са интензивни и се нуждаят от множество елементи и витамини за правилното протичане на растежните процеси. Когато не сте сигурни, че детето Ви се храни достатъчно пълноценно и разнообразно е препоръчително да обогатите диетата му с подходящи хранителни добавки. Стронг Кидс дава на развиващия се организъм на Вашето дете точното съотношение от витамини и минерали, нужни за правилното развитие на детската опорно – двигателна система.

Имунитет: подсилва функцията на имунната система. Всяка майка знае колко е важно правилното функциониране на имунитета, особено в есенно зимните сезони. Стронг Кидс помага на Вашето дете да се справя с атаките на вирусните инфекции.

Нервна система: оказва благоприятно въздействие върху детската нервна система и правилното функциониране на когнитивните процеси.

Детоксикация: оказва антиоксидантна защита и спомага нормалното очистване на детския организам.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОДУКТА - ПРОЧЕТЕТЕ ТУК
https://biotica.bg/strong-kids-hranitelna-dobavka-za-detsa-za-zdravi-kosti-i-zabi

Търсене

Категории

Реклама

ar
pk
rr
ss
ba
af

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина