БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 80 ЛВ

Какви са предимствата и недостатъците при прием на антидепресанти?

2022-12-20 16:11:49
849
0
Biotica

Можем ли да победим депресията без хапчета със странични ефекти?

Приемът на антидепресанти е винаги повод за спорове в медицинската и научната общност. Безспорният ръст на засегнатите от психични проблеми и депресия прави темата все по-актуална. Факт е, че все повече хора не успяват да преодолеят предизвикателствата пред своята психика, без да прибегнат до медикаменти за контрол на настроението и поведението. 

Разбира се, няма еднозначен отговор на въпроса трябва или не трябва да се приемат антидепресанти. Това зависи от индивидуалния проблем и организъм, както и от правилното приложение на медикаментите (в точни дози, под наблюдение от лекари, вземане предвид на придружаващи заболявания, телесно тегло и особености на поведението). 
По същество антидепресантите, независимо от различните марки на още по-различни цени, имат една обща цел - да балансират невротрансмитерите, ензимите и рецепторите, които им влияят с цел подобряване на настроението, стимулиране на здравия сън, намаляване на тревожността и овладяване на реакцията на тялото и мозъка при наличие на стрес. Употребата им има своите добре познати предимства и недостатъци.
 

ПЛЮСОВЕ ПРИ ПРИЕМ НА АНТИДЕПРЕСАНТИ

Ако са правилно избрани според нуждите и състоянието ни, антидепресантите могат бързо да регулират нивата на серотонин в тялото.  Той е не просто “хормон на щастието”, а е отговорен за  спокойния сън, апетита, сексуалното желание (либидо), енергията, издръжливостта и концентрацията. На практика от серотонина зависи желанието ни за живот и насладата, която изпитваме от всичко, което вършим, както и способността ни да релаксираме. Антидепресантите помагат също да контролираме производството на кортизол (хормон на стреса) в тялото. Често това е най-бързият начин да потиснем симптомите на депресивното разстройство, които оставени без надзор и третиране, могат сериозно да влошат качеството ни на живот. 
! При никакви обстоятелства не си самоизписвайте медикаменти за успокоение и добро настроение. Обсъдете проблемите си с компетентен лекар, като представите точна картина на хронични болести и наследствени проблеми. 

ОПАСНОСТИ ПРИ ПРИЕМ НА АНТИДЕПРЕСАНТИ 

  • Зависимост - масовата продажба и популярност на лекарствата за борба за стреса и депресията карат много хора да прибягват до тях, дори без да имат реална необходимост. Това, грешната дозировка, както и изборът на грешен медикамент, могат да доведат до зависимост от приема на антидепресанти, без които да се окажем неспособни да функционираме.
  • Качване на килограми - повишаването на телесното тегло е чест страничен ефект от редовен прием на антидепресанти. Нормализирането на теглото може да се окаже проблем, дори след спирането на лекарствата.
  • Йо-йо ефект - редовното третиране на проблеми с психиката с медикаменти може да възпрепятства нашия мозък да се справя самостоятелно с проблеми от различен характер. 
  • Предизвикват сънливост и разсеяност - неслучайно се препоръчва да се избягва шофиране при прием на антидепресанти. Те оказват седативен ефект, който е различно силен при всеки реципиент. Често предизвикват повишена сънливост, невъзможност да се концентрираме и изпълним елементарни действия от нашето ежедневие. 
  • Понижава либидото - макар да регулират нивата на серотонина, много от антидепресантите всъщност водят до изчезване на сексуалното желание, а при мъжете често се стига до еректилна дисфункция.
  • Притъпяват емоциите - макар това да е в основата на полезното им действие за успокоение, този ефект всъщност ги прави и опасни. Може да ни направи невнимателни към реално опасни ситуации и недостатъчно адекватни в комуникацията. Приемът им за продължителен период ни прави лениви и апатични, незаинтересовани от другите хора и събитията около нас. 
Психичното ни здраве зависи от много фактори, немалко от които са биохимични. Реакцията ни към стрес и безпокойство се предопределя не само от емоционалните характеристики на нашата личност, а също от наглед тривиални неща като недостиг на витамини, минерали и аминокиселини в нашето тяло. Дефицитът и дисбалансът на някои от тях компрометират действието на важни невротрансмитери като допамин, серотонин и норадренали, а те на свой ред имат пряко отношение към начина, по който реагират тялотои мозъка ни при депресия. 
Най-добрият начин за превенция и поддържаща грижа за психичното здраве е чрез прием на естествени лекове от природата. За щастие, индустрията с хранителни добавки вече обръща сериозно внимание на натурални комбинации за добро настроение и справяне със стреса.         

Добавки с доказан ефект за трайно успокоение и намаляване на тревожността са РЕЛАКСАН И КАЛМОФИКС от портфолиото на Биотика. Още продукти за психично здраве и натурални чайове против депресия на ниски цени може да намерите в онлайн магазина Biotica.bg
  

Търсене

Категории

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Вижте рисковете, начините за предпазване и лечение на инфекцията Папилома вирусът е най-често п..

2023-01-27 09:33:53

Вижте как ярки цветове от селската градина спасяват животиПредставете си идеалната бабина градина на..

2023-01-26 21:53:07

Захранва с “хормона на щастието”, връща ни съня и сексуалния апетитХрастовидната Грифония, която про..

2023-01-20 15:15:58

Тонус, отслабване, концентрация - ето какво предлагат зърната като напитка или хранителна добавка&nb..

2023-01-19 14:13:09

Натуралният еликсир замества хиляди козметични продуктиПриродата създава чудеса, които на свой ред п..

2023-01-17 11:05:05

Без дъвки, лепенки и хапчета от аптеката - убийте тютюневия глад с тайна от природата Началото ..

2023-01-16 16:26:04

НАЙ-ЧЕТЕНИ

С Майчин лист топим теглото, забравяме запека и хемороидите  Ако дебелото черво е Ахилесов..

2023-01-09 12:16:45

Не е тайна, че много жени често страдат от цистит – особено по време на студения сезон. Често уринир..

2019-08-24 13:32:40

Кога да започнете да се грижите за артериите? Ако никога не сте го правили, време е да побързате. Ко..

2019-08-23 11:14:00