Подарък при поръчки над 150 лв.

Какви са предимствата и недостатъците при прием на антидепресанти?

2022-12-20
1837
0
1-3 мин.
Какви са предимствата и недостатъците при прием на антидепресанти?

Можем ли да победим депресията без хапчета със странични ефекти?

Приемът на антидепресанти е винаги повод за спорове в медицинската и научната общност. Безспорният ръст на засегнатите от психични проблеми и депресия прави темата все по-актуална. Факт е, че все повече хора не успяват да преодолеят предизвикателствата пред своята психика, без да прибегнат до медикаменти за контрол на настроението и поведението. 

Разбира се, няма еднозначен отговор на въпроса трябва или не трябва да се приемат антидепресанти. Това зависи от индивидуалния проблем и организъм, както и от правилното приложение на медикаментите (в точни дози, под наблюдение от лекари, вземане предвид на придружаващи заболявания, телесно тегло и особености на поведението). 
По същество антидепресантите, независимо от различните марки на още по-различни цени, имат една обща цел - да балансират невротрансмитерите, ензимите и рецепторите, които им влияят с цел подобряване на настроението, стимулиране на здравия сън, намаляване на тревожността и овладяване на реакцията на тялото и мозъка при наличие на стрес. Употребата им има своите добре познати предимства и недостатъци.
 

ПЛЮСОВЕ ПРИ ПРИЕМ НА АНТИДЕПРЕСАНТИ

Ако са правилно избрани според нуждите и състоянието ни, антидепресантите могат бързо да регулират нивата на серотонин в тялото.  Той е не просто “хормон на щастието”, а е отговорен за  спокойния сън, апетита, сексуалното желание (либидо), енергията, издръжливостта и концентрацията. На практика от серотонина зависи желанието ни за живот и насладата, която изпитваме от всичко, което вършим, както и способността ни да релаксираме. Антидепресантите помагат също да контролираме производството на кортизол (хормон на стреса) в тялото. Често това е най-бързият начин да потиснем симптомите на депресивното разстройство, които оставени без надзор и третиране, могат сериозно да влошат качеството ни на живот. 
! При никакви обстоятелства не си самоизписвайте медикаменти за успокоение и добро настроение. Обсъдете проблемите си с компетентен лекар, като представите точна картина на хронични болести и наследствени проблеми. 

ОПАСНОСТИ ПРИ ПРИЕМ НА АНТИДЕПРЕСАНТИ 

  • Зависимост - масовата продажба и популярност на лекарствата за борба за стреса и депресията карат много хора да прибягват до тях, дори без да имат реална необходимост. Това, грешната дозировка, както и изборът на грешен медикамент, могат да доведат до зависимост от приема на антидепресанти, без които да се окажем неспособни да функционираме.
  • Качване на килограми - повишаването на телесното тегло е чест страничен ефект от редовен прием на антидепресанти. Нормализирането на теглото може да се окаже проблем, дори след спирането на лекарствата.
  • Йо-йо ефект - редовното третиране на проблеми с психиката с медикаменти може да възпрепятства нашия мозък да се справя самостоятелно с проблеми от различен характер. 
  • Предизвикват сънливост и разсеяност - неслучайно се препоръчва да се избягва шофиране при прием на антидепресанти. Те оказват седативен ефект, който е различно силен при всеки реципиент. Често предизвикват повишена сънливост, невъзможност да се концентрираме и изпълним елементарни действия от нашето ежедневие. 
  • Понижава либидото - макар да регулират нивата на серотонина, много от антидепресантите всъщност водят до изчезване на сексуалното желание, а при мъжете често се стига до еректилна дисфункция.
  • Притъпяват емоциите - макар това да е в основата на полезното им действие за успокоение, този ефект всъщност ги прави и опасни. Може да ни направи невнимателни към реално опасни ситуации и недостатъчно адекватни в комуникацията. Приемът им за продължителен период ни прави лениви и апатични, незаинтересовани от другите хора и събитията около нас. 
Психичното ни здраве зависи от много фактори, немалко от които са биохимични. Реакцията ни към стрес и безпокойство се предопределя не само от емоционалните характеристики на нашата личност, а също от наглед тривиални неща като недостиг на витамини, минерали и аминокиселини в нашето тяло. Дефицитът и дисбалансът на някои от тях компрометират действието на важни невротрансмитери като допамин, серотонин и норадренали, а те на свой ред имат пряко отношение към начина, по който реагират тялотои мозъка ни при депресия. 
Най-добрият начин за превенция и поддържаща грижа за психичното здраве е чрез прием на естествени лекове от природата. За щастие, индустрията с хранителни добавки вече обръща сериозно внимание на натурални комбинации за добро настроение и справяне със стреса.         

Добавки с доказан ефект за трайно успокоение и намаляване на тревожността са РЕЛАКСАН И КАЛМОФИКС от портфолиото на Биотика. Още продукти за психично здраве и натурални чайове против депресия на ниски цени може да намерите в онлайн магазина Biotica.bg
  

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

bilkovi tinkturi
special
magazin
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ако някога сте били заклет пушач, познавате добре неудобствата, които съпровождат този вреден навик ..

2020-01-30 14:26:06

Дишайте отново свободно през пролетта с просто домашно лечение Ако сте от генетично орисаните да ..

2023-06-14 10:35:05

Гъбата чага най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. Рядко се среща по д..

2019-11-28 16:40:48

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Последното откритие на съвременната фитотерапия е продуктът Голфикс за разграждането на жлъчни камън..

2019-05-22 14:07:15

Хранителната добавка Гликофикс е резултат от множество клинични проучвания върху екстракти на растен..

2019-06-18 12:49:06

Има два начина да бъдеш незабравим в секса. Да се представиш страхотно и да побъркаш от удоволствие ..

2019-06-27 13:36:49

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56