▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Как да възстановим баланса в организма си с помощта на билковите тинктури?

2023-09-05
594
0
1-3 мин.
Как да възстановим баланса в организма си с помощта на билковите тинктури?

Ето с какво превъзхождат другите хранителни добавки:

Всички знаем, че потентните лечебни билки, дарени от природата, са първите познати лекарства в света и дават началото както на традиционните целебни практики, така и на модерната медицина. 
В античната история, разбира се, хората и лечителите не са имали нито познанията, нито условията да ги превръщат в хапчета, таблетки, прахчета и т.н. Те залагали на минимална обработка, която съхранява всички органични качества на натуралните илачи.

Днес тези билки са добре изследвани, популярни и се влагат в какво ли не. Навремето обаче от тях се правели предимно два вида еликсири за третиране на всякакви неразположения и заболявания - чайове и тинктури. Добрият стар чай, разбира се, бил първото и най-лесно приложение на мощните билки.

Когато обаче се касаело за хронично заболяване и необходимост от системно третиране, лечителите открили, че могат да съхраняват дълго и лесно всички свойства и качества на растенията, превръщайки ги в потентни лечебни тинктури - концентрирани разтвори от билки (пресни или изсушени), накиснати в алкохол. Той абсорбира и концентрира всичките им полезни съединения и ги запазва за дълго време, стига разтворът да не се държи на пряка слънчева светлина и високи температури. Така се създали условия за лесно приготвяне на качествени илачи с дълъг срок на годност, които се консумирали на капки според нуждите на пациента.

Защо билковите тинктури набират все по-голяма популярност

Днес, макар да са минали хилядолетия, откакто са открити като лечебно средство, тези тинктури от билки заемат почетно място на пазара за хранителни добавки.

И тук главното преимущество не е тяхната издръжливост, защото днес разполагаме с условия за съхранение на всякакви лекарства. Съвременната наука просто знае, че спиртният (алкохолов) разтвор с лечебни билки разгражда клетъчната мембрана на растенията и прави всички полезни съединения в състава им високо биоактивни. 

Приемът на билкови тинктури гарантира по-бързо, по-пълно и качествено усвояване от организма на всички съставки на природните илачи. Бързата им абсорбация и преработка прави така, че с приема на един разтвор от билки могат да се третират десетки здравословни проблеми. 
Паралелно употребата на билкови тинктури е удобна, приемът е бърз и ясно нормиран - определен брой капки дневно се разтварят в течност по предпочитание, за да адресират наличните здравни проблеми.

Не се бъркат, не се варят, нямат странични ефекти, лесно се съхраняват и пренасят. Освен това често са налични на ниски цени (справка - онлайн магазин Biotica.bg). Най-важното е, разбира се, да се ползват само чисти екстракти от растенията. 

Тинктури, разбира се, могат да се приготвят и в домашни условия:

Процесът изисква да откриете, разпознаете и откъснете тези части от лечебните билки, които съдържат важни съединения. Това налага предварително проучване, тъй като при едни се ползват цветовете, при други - плодове, корени, листа, стебла и т.н. 

Следващата стъпка е да ги измиете и нарежете (може и на по-едро). После изберете подходящ стъклен буркан, който се затваря плътно с капачка.

Ако сте изсушили предварително избраните билки, сложете толкова, че като долеете алкохола, съотношението да е  1:3 или 1:4. Ако пък ги слагате пресни - колкото растения, толкова и течност (1:1). 

Бурканът се затваря плътно и държи на стайно температура далеч от слънчева светлина поне месец и половина.

Готовите тинктури се разклащат всеки ден, за да се стимулира отделянето и абсорбацията на полезните съставки в алкохола.

След като отворите за консумация, изцедете частите от растенията. 

Ето и кои са едни от най-потентните билкови тинктури за укрепване на здравето и лечение на жизненоважни органи в нашето тяло:

  • Бял трън - Една от най-потентните билки с детокс действие в природата. Уникален антиоксидант и истински дар за черния дроб, благодарение на съединението силимарин в неговия състав. Тинктури с бял трън повишават имунитета, повдигат общия тонус, пречистват жлъчката и черния дроб, чистят кръвта и пазят здраво сърцето.
  • Бял равнец - славата му стига до древния герой Ахил, който третирал с него раните си след битка. Белият равнец е сред любимите билки в българската народна медицина. Ползва се за успокоение на болка, лечение на кожни рани и възпаления, изчистване от гъбични инфекции. Паралелно растението подобрява храносмилането и има доказана ефективност при широк спектър женски проблеми - безплодие, поликистозни яйчници, болезнена и много обилна менструация. Тинктури с бял равнец също оздравяват костите и ставите, предотвратяват дегенеративни заболявания и поддържат кръвоносната система.
  • Овчарска торбичка - в народната медицина това е от малкото билки, които се прилагат успешно срещу всякакви възпалителни процеси в тялото. При настинка действа успокояващо и отхрачващо, пречиства дихателната система. Неутрализира всевъзможни инфекции в малкия таз, облекчава болезнената менструация, хроничната мигрена и ефективно понижава висока температура. Тинктури с овчарска торбичка стимулират отделянето на сок от жлъчката, имат и пикочогонно детокс действие.
  • Невен - растението е от тези билки, които не се нуждаят от специално представяне. Болкоуспокояващите, регенериращи и антивъзпалителни свойства на невена са широко известни по цял свят. Благотворното му действие върху наранявания, обриви и отоци по кожата му намират трайно място в модерната и натуралната козметика. Успокоява също възпаления в гърлото, белите дробове и храносмилателната система. Тинктури с невен лекуват също омазнения черния дроб и понижават високото кръвно. 
  • Коприва - мощната коприва е природен илач номер едно срещу анемия и задръстена кръвоносна система. Изчиства холестерол и мазнини от кръвоносните съдове, укрепва стените им и подобрява кръвообращението. Захранва организма при силно изтощение, след прекарани заболявания или силни стресови епизоди. Подкрепя по естествен път здравето на костната система, подобрява силата на нашата имунна система, ускорява метаболизма.

Натуралните тинктури от билки са достъпно, удобно и качествено естествено решение на натрупаните здравословни проблеми. Приемът им третира не едно, а няколко състояния едновременно. Полезните съставки на вложените лечебни растения се усвояват бързо и ефектът винаги е осезаем. 

Уверете се и направете своя избор сред наличните билкови тинктури в сайта на Биотика. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
bilkovi tinkturi
kozmetika
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

С термина инфламаторни интестинални заболявания (IBD - Inflammatory bowel disease) се означават боле..

2020-01-07 14:57:58

Ако ви се случва това, сте в сериозна опасност  Макар днес медицината днес да разпознава и р..

2023-09-07 10:58:16

Рецептата успокоява дишането и елиминира дразненето на кожатаПроменливото време причинява повече от ..

2023-03-06 10:43:46

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56