▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Как да се справим със стреса и напрегнатото ежедневие в града?

2024-03-17
683
0
1-3 мин.
Как да се справим със стреса и напрегнатото ежедневие в града?

Техники за оцеляване без успокоителни и сънотворни 

Под стрес в ежедневието и науката обичайно се разбира всяко състояние на повишено нервно и физическо напрежение, предизвикано от негативни фактори и явления. Нашите организми са системи, програмирани да отговарят по стереотипен начин (система от биохимични процеси) при наличие на променени изисквания от средата. Стрес се получава, когато тялото реагира по необичаен начин на фактори, които идентифицира като специфични и нестандартни.

Това не означава непременно, че състоянието е застрашаващо. В много професии предизвикателствата предизвикват градивни нива на стрес, които генерират повишена мотивация и добри постижения. Учени от университета в Калифорния провеждат серия опити с плъхове и доказват, че изложени на интензивен, но кратък стрес, мозъците им произвеждат до два пъти повече мозъчни клетки в центъра на паметта (хипокампуса) отколкото при нормални условия.

Негативната конотация, която ние придаваме на понятието стрес, се отнася за моментите, в които преживяваме т.нар. дистрес - неприятната, увреждаща нормалния ритъм на тялото и мозъка форма на явлението. Затова не бива да се слага равенство между стрес и нервно напрежение, защото те невинаги съвпадат в пагубния смисъл, който разбираме.

Истината е, че е невъзможно да съществуваме, без да изпадаме в стресови ситуации. Няма как да ги избегнем, защото те по дефиниция са извънредни и неочаквани. Когато ни се случат, мозъкът минава в режим “бий се или бягай”. Не можем, разбира се, да се скрием от всяка стресова ситуация на света, но можем да се научим да се справяме с тях в градското ежедневие, което неминуемо ни поставя в среда от повишено напрежение. 

Техники за медитация и дихателни упражнения за намаляване на стреса 

Изправени пред напрегната ситуация, се случва нашата психика да блокира от шок или страх. Една от най-старите познати техники за медитация и преодоляване на кризисни ситуации, заплашващи човешкото психично здраве, е упражняване на т.нар. “съзнателно дишане”. Това означава да мобилизираме целия си разсъдък върху простия акт на вдишване и издишване. Ето няколко техники за постигането му:

  • За успокояване в началото - удължени вдишвания и издишвания, за предпочитане на равни интервали (3-5 секунди). Концентрация върху това упражнение ще разсее мислите от напрежението. При идентични ситуации на стрес в ежедневието, практикувайте това упражнение 10-15 минути дневно.
  • Дишане с диафрагма (коремно дишане) - доказано редуцира първичните страхови реакции от типа “бий се или бягай”. Най-правилно е да се прави в легнало положение със свити колене. Едната ръка се поставя над гърдите, а другата върху самия гръден кош, за да се усеща добре всяко движение на диафрагмата при вдишване и издишване. Вдишва се дълбоко, след което се напряга коремната мускулатура, задържа се въздуха и се издишва през устата.
  • Редуване на ноздрите - вдишва се през едната, запушва се и двете, след което издишва се през другата. Това е йога техника за контрол на дишането. Смята се, че балансира двете мозъчни полукълба и ефективно успокоява напрегнатата нервна система.
  • Сканиране на тяло - вдишваме дълбоко, задържаме и се фокусираме се върху различни части от нашите тела от главата до петите, след което издишваме. Техниката е популярна за релаксация и медитация при лечение на военни ветерани с посттравматично разстройство и е въведена в Щатите. Доказано след 6 седмици практика по поне половин час  напрежението трайно намалява и чувството на щастие се засилва. 

Тези и други популярни йогийски практики за дишане и медитация са рецепта и за успешно справяне с един от пандемичните проблеми на новия век - паник атаките и паническите разстройства, генерирани често от несправяне със стреса в ежедневието.

Значението на физическата активност за справяне с напрежението

Има научно доказана връзка между нивата на физическа активност и състоянието на човешката психика. Колкото повече се занимаваме със спорт, тренировки, разходки и други активни мероприятия, с толкова по-добро психично здраве ще се гордеем. Движението и физическото натоварване (в здравословни граници, разбира се) генерират допълнителни нива на енергия за нашите тела и мозъци. Това подпомага издръжливостта и мобилизацията на психиката при извънредни обстоятелства. 

Изграждане на здравословни навици: Хранене и сън за борба със стреса

Правопропорционална зависимост съществува също между полезните навици и психичното здраве. Режим на здравословно хранене, градивно лично общуване с хора, физическа активност, отделяне на достатъчно време за сън и релаксация са компоненти от ключово значение за устойчивостта на нашата нервна система. 
Диета с повече пресни храни - плодове, зеленчуци, ядки, фрешове, смутита, служи за набавяне на фибри и енергия за мозъка. Активно движение всеки ден поне по час и ясно определено време за почивка на ума и тялото. Този режим ще ви направи трайно по-устойчиви на стрес.

Как да намерим моменти на спокойствие в забързаното ежедневие?

Ако се затруднявате да отделите време за релаксация в своето ежедневие, измислете си бягство. Вечерни тренировки или класове по йога поне 2-3 пъти в седмицата ще помогнат за разтоварване и презареждане на загубената в работа и задачи физическа и умствена енергия. 

Хранителни добавки и натурални методи за справяне със стреса  

Не се подлъгвайте по съвети за приемане на успокоителни - нито ще ви научат как да се справяте със стреса (който неминуемо отново ще ви сполети), нито ще засилят психическата ви издръжливост. Напротив, приемът им ще ви направи зависими от тях във всяка ситуация на напрежение, ще компрометира способността ви да се концентрирате и действате активно през деня.

Вместо това си помогнете с натурални хранителни добавки на основата на чисти екстракти от билки. РЕЛАКСАН и КАЛМОФИКС са топ решения от Биотика при повишено нервно напрежение, тревожност и безсъние. Без привикване и странични ефекти.
На промоционални цени в онлайн магазин Biotica.bg има и богат избор от билкови чайове и тинктури за релакс на ума и тялото. 

 

Използвани източници:  https://www.psychology-bg.com/texts/stress.htm

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
bilkovi tinkturi
special
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вместо сложни миксове за отслабване, заложете на проста формула с гарантиран резултат Паразът за ..

2023-05-26 09:50:28

Според наблюденията на лекарите, метаболитният синдром се наблюдава при 25-40% от жителите на развит..

2021-02-04 16:21:55

Научете как лекуват и заместват хапчета и сиропи Есента е вече тук, а с нея започват неизбежните ..

2023-09-29 09:32:34

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56