Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Как да се справим с хроничната умора: Съвети и решения

2023-09-26
560
0
1-3 мин.
Как да се справим с хроничната умора: Съвети и решения

Какво представлява хроничната умора

Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физически сили да се захванете дори с елементарни действия, камо ли работа? Не успявате да се съсредоточите и фокусирате, независимо какви усилия полагате? Губите желание за всичко, което изисква дори минимален труд? 

За тези усещания и състояния, превърнати в система за период от седмици и месеци, има модерен медицински термин. Нарича се синдром на непоносимост към натоварване или синдром на хроничната умора (научно - миалгичен енцефаломиелит). Той представлява системно изтощение на физическите и психическите запаси на тялото, резултиращи в крайно изтощение и невъзможност да се генерират нужните тонус и енергия за нормален живот. 

В повечето случаи за хронична умора говорим, когато този убийствен цикъл продължи около половин година. Най-често освен чисти физически измерения, той има и придружаващи невропсихологични симптоми. 

Основни симптоми и признаци

Най-честите признаци, че страдаме от хронична умора, включват:

  • Мъчителна отпадналост и физически дискомфорт - усещаме обща болезненост в костите и ставите, чувстваме се сковани и крайно изтощени, независимо какво сме правили или колко време сме отделили за почивка. Не успяваме да мобилизираме своите мускули, чувстваме общ дефицит на сила и способности.
  • Невъзможност да се наспим - при хронична умора независимо колко часа отделяме за сън и в колко часа вечерта си лягаме, се будим неотпочинали, често с главоболие и замаяност, сякаш изобщо не сме спали. През дена се чувстваме сънливи и разсеяни.
  • Трудна концентрация, намалени възможности за умствена работа - без качествени методи за релакс мозъкът ни е изтощен, не успяваме да се концентрираме и да вникнем в същината на дейността си. Работата, изискваща повишена концентрация и планиране, е изключително трудна, почти невъзможна за извършване.
  • Психически дискомфорт - продължителната хронична умора задължително е придружена с невропсихолигически симптоми. Появяват се резки смени на настроението, повишена нервност и раздразнителност, необясними тревожност и страх. При ескалация изпадаме в депресия и не успяваме да намерим баланс в мислите и емоциите си. Нерядко започва да се появяват и паник атаки.

Както се вижда, да страдаш от хронична умора е опасно, защото състоянието съчетава поредица симптоми, които трудно могат да се управляват или предвиждат, особено когато се комбинират. Крещящата нужда от физическа и психическа енергия без възможност за качествени възстановяване и релакс може да направи живота ни истински кошмар.

От хронична умора по-често страдат жените в активна възраст (между 20 и 40 години). На всеки 4 засегнати има по един тежък случай, който трайно понижава качеството на живот. По критерии щетите са сходни с тези на болни от тежки автоимунни, сърдечни и психически заболявания.

Кои са възможните причини

Причините за поява и развитие на хронична умора могат да бъдат много и различни. Основните са:

  • Лоши житейски навици - рутина без здравословен режим, липса на достатъчно физическо движение и чист въздух, лоши хранителни навици, затлъстяване, както и твърде честа употреба на алкохол, цигари и психотропни вещества е най-прекият път към общото изтощение, загуба на баланс в организма и нарушение в нормалните функции на мозъка и опорно-двигателния ни апарат.
  • Хормонален дисбаланс - различните проблеми с щитовидната жлеза, свръхпроизводство или дефицит на полови хормони (особено при мъже и жени в преходни периоди - след юношество, бременност, менопауза) често резултират в симптоми на хронична умора.
  • Интоксикация - повишеното токсично натоварване на организма вследствие на медикаменти, лоши хранителни навици или органичен контакт с околната среда може да разстрои жизненият ни ритъм за дълго. Затова, поне два пъти годишно, трябва да провеждаме профилактично прочистване на своето тяло. Препоръчва се детоксикация с естествени средства - билки, билкови тинктури, натурални чайове и повишена физическа активност.
  • Разстроен стомашно-чревен баланс - нарушеното по различни причини храносмилане, резултиращи в дисбаланс в чревната флора, нарушава обмяната на веществата и повлиява на количеството произвеждана и запазвана за нуждите на тялото енергия. В резултат се получава системен дефицит на тонус и липса на “гориво” за мозъка и мускулите.
  • Психически проблеми - те могат да бъдат както симптом, така и първопричина за настъпилата хронична умора. Повишените нива на стрес, нетретираната депресия, безсънието и тревожността неизбежно имат и чисто физическо изражение. Депресираните  невротични хора не мога да спят и релаксират качествено, губят апетит и мотивация за живот. Това са и може би най-важните за адресиране проблеми, свързани с хронична умора, защото дори да овладеем физическия дискомфорт, психическите поражения обичайно остават за по-дълго. Не бързайте да посягате към психотропни и сънотворни лекарства, без да сте изяснили генезиса на проблема! Имат много странични ефекти, които в дългосрочен план могат да влошат и без това деликатното ви състояние. Опитайте да възстановите спокойствието и комфорта си с чисти хранителни добавки, базирани на биологични екстракти от билки и лечебни растения. Нямат странични ефекти и естествено възстановяват баланса в тялото и мозъка.

!Имайте предвид! Настъпващата есен е сред пиковите периоди за поява и развитие на симптоми на хронична умора заради смяната на сезоните, промяната в атмосферното налягане и климатичните условия. Преходът е свързан с рязка адаптация на организма, повишени алергични и вирусни активности, затова засилването на естествения имунитет и грижата за общото здраве са първа стъпка към избягване на опасните прояви на хронична умора. 

Екипът на Биотика предлага натурални продукти в отговор на всички симптоми, които съпровождат състоянието. Възползвайте се от предложенията на трайно намалени цени в онлайн магазинa Biotica.bg.

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

magazin
kozmetika
special
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценн..

2020-06-11 22:14:15

Суперхраната повишава либидото, помага за зачеване и носи дълга сексуална насладаЕректилната дисфунк..

2022-06-07 11:53:35

Красивият външен вид не винаги е даденост, а наднорменото тегло често пъти се оказва проблем, с койт..

2021-01-12 12:16:43

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56