▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

Как билката камшик се превръща в мощен лечител на здравословни проблеми?

2023-05-03
3482
0
Biotica

Вижте защо гони зли духове и как цери черва и черен дроб

От древни времена всички народи по света сами търсят илачи за болестите, които ги сполетяват. Така знанието за силата на билките като лек се превръща в суперсила на местните лечители. С времето растенията с по-мощни ползи и ефекти за здравето придобиват популярност и по други географски ширини, където познанието за техните състав и приложение естествено се обогатяват с лекарската практика. 

Такава е историята и на билката Agrimonia Eupatoria. Известна е с много имена - царска тревичка, чернодробен репей, белила, мастика, охтиче, но най-разпознаваема у нас е с името камшик. Има дълго до метър стъбло, покрито с власинки, а на върха се мъдри жълто съцветие. Може да се намери покрай пътища, в гори, храсти или спорадично из ливадите. Цъфти през лятото, а за лечение се използват всички надземни части. 

Познанията за свойствата и приложенията на билката камшик варират според различните части на света, където вирее от древността. Китайските народни лечители церили с нея жълтеница, англосаксонците - рани и кръвоизливи, а много европейски народи и американски племена я ползвали за универсална противоотрова при ухапване от змия. В различните фолклори се мъдри сред билките със суперсили да борят със злите духове. Мистиката и суеверията изградили на камшика слава на защитник на здравето и живота - носели го като амулет (индианците) и го слагали под възглавницата, за да отблъсква демоните и да носи спокоен сън. Днес това действие се успокоява със способността да неутрализира напрежението и главоболието. В българската народна медицина тази билка е ползвана за инфекции в устна кухина, белодробни проблеми, за защита на черния дроб и успокоение на раздразнени черва. Промивки с камшик нашите баби препоръчвали както за хигиена на устата, така и за пикочо-половата система при жените. 

В модерните времена се знае много за действието на различните билки чрез поредици изследвания на състава и приложението им в традиционната медицинска практика. Така например, за жълтия камшик днес знаем, че е богат източник на много витамини (В, С, К, Р), редки дъбилни вещества (галотанини, кверцетин, катехини), ететерични масла, слузни съединения, силициева и никотинова киселина, сапонини със стероиден ефект, флавоноиди и много ценни минерали. Богатият химичен състав на билката предпоставя широкото й приложение за различни по произход и характер заболявания на различни органи в нашето тяло.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА БИЛКА КАМШИК С ЛЕЧЕБНИ ЦЕЛИ

▶ Тоник за храносмилането и червата - извлек от камшик е истински еликсир за раздразнени черва и проблемно изхождане. Отървава от всякакви стомашни спазми и колики. Ползва се дори при печеленачета, защото е билка с напълно безвредно действие и естествен запичащ ефект. Действа почертано адстрингиращо или стягащо, което в комбинация с противовъзпалителните резултати от приема му (благодарение на съдържащите се в него танини, които успокояват лигавицата както на червата, така и на стомаха), прави камшика идеален за битка с диария. Толкова успешно спира инфекциите, че се смята за ефективен илач и в ранен стадий на апендицит. С тази билка се третират също цистит и колит, както и нощно напикаване. В дългосрочен план приемът на камшик стимулира производство на стомашна киселина и необходимите ензими за по-добра преработка на веществата в храносмилателната система. 

▶ При наранена кожа - ако части от растението се превърнат в мехлем, получаваме идеално средство за “закърпване” на разранената кожа (чрез салицилова киселина), както и за стопиране на инфекции по нея (благодарение на апигенина). Може да се използва при екземи, копривна треска, папиломи, обриви и рани с различен произход. 

▶ При кръвоизливи - за овладяване на обилна менструация, кръв в урината и други видове кървене.

▶ За защита на уста, гърло и белите дробове - гаргара с камшик народни лечители по цял свят препоръчват срещу всякакви инфекции - ларингит, кървящи венци, отоци, батериални натрупвания в дихателната система. В миналото е сред билките, с които са третирали болни от туберкулоза. При навлизане в устата, образува защитен филм, който предовратява атаки на патогени. Освен това пречиства и отстранява токсините. Може да се ползва като натурална вода за уста, защото освен че лекува, отстранява ефективно лошия дъх.

▶ Тонизира черния дроб - китайците в миналото третирали жълтеница с извлек от камшик. Впоследствие се доказва, че растението стимулира естествено секрецията от черния дроб и жлъчката. Така активира натуралната детоксикация и предотвратява чернодробни заболявания. Ефективно е и при наследена порфирия, когато не се произвежда достатъчно хемоглобин. 

▶ Облекчава бъбреците - приемът на камшик стимулира изхвърлянето на токсини от бъбреците, като естествено увеличава уринирането.

▶ Действа против тумори - антиоксидантите, които се срешат естествено в състава на тази билка, я правят добър избор за превенция и стопиране на разпространението на метастази от вече налични тумори в тялото. 

▶ Антивирусно средство - рядката комбинация от аминокиселини, минерали и няколко групи витамини в състава на камшика обуславят употребата му като антивирусно средство. Наричат го пролетен тоник, защото се бори отлично с мозъчна мъгла и тежка мигрена.

Ако търсите други билки с широк спектър на действие като агримонията, Биотика предлага уникално богато портфолио. На силно намалени цени в онлайн магазина (Biotica.bg) може да откриете разнообразие от натурални опции за подкрепа на вашето здраве. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
special
magazin
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

Защитете се от вируси и алергии ефективно сега  Смяната на сезоните е сериозно предизвикател..

2023-09-26 14:44:09

Ето как да регулирате кръвната захар с ароматния дар Без съмнение диабетът е едно от най-големите..

2023-09-18 10:25:14

Ако хапваме от тях, съхраняваме зрението и избягваме глаукома Очните заболявания се увеличават пр..

2023-09-12 13:07:47

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56