ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?
СИМПТОМИ ПРИ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
Както всички знаем, храносмилането е един от жизненоважните процеси, които се извършват в организма ни. Доброто храносмилане е гаранция за добро здраве и за това, да се чувстваме добре, без да усещаме тежест и други неприятни симптоми.
Доброто храносмилане освен това е изключително важно за физическата ни форма. Затова днес решихме да ви разкрием малко повече за времето, което е нужно на стомаха ни, за да преработи отделните продукти.
Точното време на храносмилане зависи от здравето, метаболизма, възрастта и пола, но някои храни за нула време стигат до стомаха, докато на други им отнема часове.Първо да уточним, че храносмилането е процес, по време на който храната се разгражда на малки частици, които се прехвърлят от чревната система в кръвта.
Бързосмилаеми храни
Ако консумирате бързосмилаема храна , може да се окаже, че ядете повече от необходимото, защото много скоро след като я изядете, нищо не е останало от нея и отново се чувствате гладни. Този вид храна дава мигновена енергия благодарение на повишаването на глюкозата в организма. Повишаването на енергията звучи добре, но реално, ако тялото ни е предозирано с глюкоза и не я изразходва, останалата част се превръща в мазнина.
Бавносмилаеми храни
Тези продукти повишават нивата на кръвната захар много по-бавно, давайки постабилна и балансирана енергия. Но ако ядете само бавносмилаеми храни , ще накарате храносмилателната система да работи максимално през цялото време, а това може да се отрази недобре на тялото. Специалистите предлагат да не се смесват бързи и бавни видове храна в едно ядене и да се избягва консумирането на продукти от веригата за бързо хранене твърде скоро след бавносмилаеми ястия, тъй като храносмилането все още не е приключило и ще претоварите стомаха.
Най-доброто време за обработка на храна, която е с различни времена на храносмилане, е на обяд, когато храносмилателната система е най-активна. Храната за закуска и вечеря трябва да бъде по-проста и за предпочитане с продукти, които бързо се смилат, за да оставите стомаха си да почива през нощта.
Време за храносмилане
И така – Колко време се смилат различните продукти?
1. Вода – Попада веднага в храносмилателната система
2. Плодов или зеленчуков сок – 15-20 минути
3. Сурови зеленчуци – 30-40 минути
4. Печени, сварени или пържени зеленчуци – 40 минути
5. Риба – 45-60 минути
6. Салата със зехтин, олио или друга мазнина – 60 минути
7. Зеленчуци, богати на нишесте – 1,5-2 часа
8. Зърнени култури (ориз, елда, киноа) – 2 часа
9. Млечни продукти – 2 часа
10. Ядки – 3 часа
11. Пиле – 1,5-2 часа
12. Телешко месо – 3 часа
13. Агнешко месо – 4 часа
14. Свинско месо – 5 часа
ЗАЩО Е ВАЖНО ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО?
СИМПТОМИ ПРИ НЯКОИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА
- Спазми и дискомфорт ниско в корема;
- Усещане за парене в областта на хранопровода и устната кухина;
- Усещане за подуване на корема и червата;
- Болка и дискомфорт в стомашната област;
- Затруднено ходене по голяма нужда;
- Хронична тазова болка;
- Чести позиви за ходене по голяма нужда;
- Oблекчава страданията при язва, гастрит, колит, киселини, гастроезофагиален рефлукс и др.;
- Намалява стомашната киселинност;
- Има газогонно и спазмолитично действие;
- Има положителен ефект при стомашно-чревни неразположения;