30% ОТСТЪПКА НА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ДО 10 АВГУСТ

COVID-19: Съвети за безопасно пазаруване

През последните седмици изслушахме, изгледахме и изчетохме множество съвети за пазаруване и хранителна безопасност в контекста на пандемията от COVID-19 и нейния причинител – новия коронавирус (по-известен в научните среди като SARS-CoV-2).

Различни експерти ни съветваха да запечатваме дрехите си в найлонови пликове след пазаруване или пък да ги проветряваме с часове на терасата. Научихме, че трябва да перем или още по-добре – направо да хвърляме торбите си за пазар. И още – да влизаме под душа след всяко прибиране у дома, да държим покупките си на открито, да забърсваме всички опаковки с препарат, да готвим всички плодове и зеленчуци, след като сме ги измили с веро или най-добре – с разтвор на белина.

Повечето от тези съвети усилват и без това нарастващата тревожност сред много от нас, подтиквайки ни към често трудоемки, ненужни, а на моменти – дори рискови действия. Само един пример е миенето на храната с препарат, което може да крие повече заплахи, отколкото ползи за човешкото здраве.

Плодове, зеленчуци и редица други храни имат пореста структура, която може да поеме част от нанесения върху тях препарат и това създава предпоставки за неговото поглъщане от хората. В зависимост от това с какво сме решили да измием покупките и от погълнатото количество, последиците от едно подобно действие могат да варират от неприятни до откровено животозастрашаващи. Пръскането на белина върху пликове и продукти може да аерозолизира натриевия хипохлорит и така той да навреди не само на нашите очи, уста, нос и гърло, но и на белите ни дробове, ако дребните капчици бъдат вдишани.

Научният консенсус към 22 април 2020 година е, че храната не е вероятен източник или път на предаване на вируса. Европейският орган по безопасност на храните съобщи, че не е наблюдавано предаване на коронавируси чрез консумация на храна и няма данни, които да подсказват, че SARS-CoV-2 е различен в това отношение.

Становището на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията потвърждава, че основният начин на предаване на COVID-19 е от човек на човек и липсват каквито и да е доказателства, че хранителни стоки, разпространявани в Европейския съюз съгласно приложимите разпоредби за здравето на животните и общественото здраве, носят риск за здравето на европейци относно COVID-19. Обществените мерки и дезинфекционни мероприятия, които бяха предприети и се спазват у нас, са адекватни и ни гарантират едно относително високо ниво на сигурност срещу заразяване по време на пазаруване.

И все пак, тук ще се опитаме да обобщим в схематичен вид съществуващите научнообосновани становища на авторитетните международни организации, свързани с индивидуалните мерки за безопасност на храните и пазаруването в условията на коронавирусната епидемия. Представената по-долу информация е взета от официалните сайтове и информационните кампании на:

  • Световната здравна организация (World Health Organization)
  • Европейския орган по безопасност на храните (European Food Safety Authority)
  • Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control)
  • Националния център по заразни и паразитни болести към МЗ
  • Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ
  • Немският институт за оценка на риска (German Federal Institute for Risk Assessment)
  • Британската асоциация на диетолозите (British Dietetic Association)
  • Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention)

Имайте предвид, че ситуацията около коронавирусната инфекция COVID-19 непрекъснато се променя и е възможно част от настоящите насоки да не са напълно актуални към момента на тяхното четене.


Как да намаля риска си от заразяване, пазарувайки?

  • Носете маска на открити и закрити обществени места, в т.ч. и търговски обекти.
  • Съставете си списък за пазаруване преди да излезете, за да намалите времето за престой и спестите връщане в магазина.
  • Пазарувайте без придружител.
  • Почиствайте ръцете си с дезинфектант преди влизане в и след излизане от магазина.
  • Почиствайте дръжката на количката или кошницата със салфетка, напоена с дезинфектант или спирт.
  • Старайте се да поддържате социална дистанция от 2 метра пред и в магазина – изчаквайте ред за по-оборотните секции и използвайте количката, за да се дистанцирате от останалите купувачи на опашката.
  • Предпочитайте плащането с банкова карта или мобилен телефон.
  • Избягвайте излишното докосване на повърхности и в никакъв случай не пипайте устата, носа и лицето си.
  • Не опипвайте продуктите, избирайки. Спазвайте правилото „Пипнато – купено!“.
  • Обмислете онлайн пазаруването като възможност за набавяне на голяма част от хранителните си продукти – така ще намалите клиентопотока в големите магазини и допълнително ще редуцирате риска си от заразяване.
  • Помислете кои продукти можете да набавите от магазинчето, близо до вас – по този начин ще влезете в контакт със значително по-малко хора, а и ще подкрепите малкия бизнес в трудни за него времена.
  • Не ходете в магазина, ако имате симптоми или смятате, че сте били изложени на коронавируса!


Как да постъпя с покупките след прибиране у дома?

  • Имайте предвид, че засега няма каквито и да е индикации, че храните и техните опаковки са свързани с предаването на коронавирусна инфекция.
  • Измийте добре ръцете си с топла вода и сапун веднага след прибиране у дома.
  • Почистете мобилния си телефон и банковата си карта с дезинфектант или 70% етилов спирт, особено ако сте ги пипали в магазина.
  • Всеки досег до хранителни опаковки трябва да е последван от миене на ръцете или използване на дезинфектант. В идеалния случай ще измиете ръцете си два пъти след като се върнете от магазина – веднъж веднага след прибиране, и втори път – след разпределението на покупките по съответните места за съхранение (хладилник, фризер, шкафове). Последващи измивания ще бъдат наложителни след повторен контакт с и особено преди консумация на съответните продукти.
  • Складирането на нетрайни храни на открито, в колата, гаража, тавана или мазето е непрепоръчително и крие риск от хранителни отравяния поради неоптимални условия на съхранение.


Как да хигиенизирам свежите продукти преди консумация?

  • Измиването на плодовете, зеленчуците и билките преди ядене винаги е добра идея, особено в епидемични условия. Изплакнете ги добре под течаща хладка вода или ги накиснете в хладка вода непосредствено преди хранене.
  • Можете да обелите продукти с кора като краставици, ябълки или моркови.
  • Измиването на продуктите с веро или друг измивен препарат НЕ е препоръчително!
  • Почистването на продуктите с химични дезинфектанти или кърпички НЕ е препоръчително!


Как да готвя и обработвам храната си, за да съм в безопасност?

  • Напомняме, че коронавирусите се нуждаят от жив приемник (животно или човек) за да оцелеят. Те са относително нестабилни върху порести повърхности като храни и не могат да се размножават в тях.
  • Спазването на елементарни правила за хранителна безопасност ще ви гарантира допълнителна сигурност и ще редуцира риска да се нуждаете от медицинска помощ във време, в което здравната ни система е омаломощена а посещението на болнични заведения – непрепоръчително.
  • Винаги мийте ръцете си преди и след боравенето с храна, както и преди нейната консумация.
  • Гответе животинските продукти, съблюдавайки температурите за готовност с помощта на термометър за храна, поставен в центъра на ястието.
  • Използвайте отделни дъски за сурови меса, морска храна и готови за консумация продукти, за да избегнете кръстосано замърсяване.
  • Не мийте суровото месо на чешмата, за да избегнете разпръскването на патогени върху околните повърхности – термичната обработка е напълно достатъчна за неговата дезинфекция.
  • Използвайте оптимални температури на съхранение: уверете се, хладилникът ви охлажда до 4°С или по-малко (препоръчителната температура за съхранение на сурови меса е 0°С), а фризерът – поне до -18°С.
  • Не оставяйте сготвена храна да стои дълго време на стайна температура. Времето за престой на готова храна извън хладилник в температурния диапазон между 5°С и 60°С не бива да надвишава 2 часа!
 Вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е да се опазим здрави в разгара на пандемия, но поне можем да се постараем да осигурим на организма си достатъчно сили, за да се справи с потенциалните инфекции.
Програма ИМУНО е специално разработена, за да даде силен старт на деня Ви с подходяща комбинация от три продукта, работещи в трите най-важни посоки за поддържане на силен имунитет на организма.

НАУЧИ ВСИЧКО ЗА ПАКЕТ ИМУНО ТУК
https://biotica.bg/immuno-podilvane-na-imunnata-sistema

Търсене

Категории

Реклама

ar
rr
ba
pk
af
ss

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина