Великденски намаления | ДО -60% ОТСТЪПКА

Чревните паразити при децата - какво трябва да знаем?

2019-11-07
1167
0
1-3 мин.
Чревните паразити при децата - какво трябва да знаем?

В детската възраст глистите, остриците и различните тении се срещат по-често във връзка с все още недостатъчно добре изградените хигиенни навици, както и тесният контакт между децата в детски заведения. Представените по-долу състояния  са по-често срещаната част от заболявания с паразитен характер. Опаразитяването стои в основата на голямо разнообразие от клинични симптоми. Сред най-често наблюдаваните са тези на гастроентероколитите, алергиите, фебрилни състояния, анемии, хеморагинчна предразположеност, неврози и др. Етиологичните причинители са многообразни, както и начините за заразяване.

Една от най-честите паразитози в тази възраст е ентеробиозата. Заразяването с enterobius vermicularis или т.нар. острица става чрез замърсени предмети и ръце, чрез битов прах. От така погълнатите яйца в чревния тракт се излюпва личинка, която много бързо достига полова зрялост (с дължина 10 мм. За женските и 5 мм. за мъжките представители). Още на 25-тия ден след заразяването остриците се насочват към ануса, където в гънките, главно през ноща снася яйцата си. Обикновено това се съпровожда със сърбеж, а при разчесване последните попадат върху ръцете, предметите и могат да попаднат у друг индивид. По същия начин се осъществява и самозаразяването. Така се поддържа и самото заболяване.

Клиничната картина се владее основно от споменатия сърбеж, водещ до смущения в съня. Обикновено се наблюдава повишена раздразнителност през деня, възможни са и симптоми от страна на чревния тракт – коремни болки, диарични изхождания, потискане на апетита. Скърцането със зъби през нощта не е рядко. Макар и рядко могат да се засегнат съседните пикочен тракт и влагалището и външните полови органи при момичета.

Достатъчно за поставянето на диагнозата е откриването на яйца в перианалните гънки чрез проба взета сутрин преди дефекация – чрез прозрачна скоч лента при малки деца и с перианално остъргване сред по-големите. Лечението се провежда по схема, като членовете в семейството и децата от детски заведения при по-висока честота на опаразитяване се подлагат на профилактични курсове. От изключително значение е подобряването на личната и жилищна хигиена, както и тази в детски и обществени заведения. При строго спазване на личната хигиена е възможно и самоизлекуване – при прекъсване цикъла на самозаразяване.

Аскаридозата е друга чревна паразитоза, с която не рядко се сблъскват педиатрите. Причинителят, Ascaris Lumbricoides, или т.нар. човешки глист, принаделжи към групата на кръглите червеи. Възрастните достигат размери от 40 см. за женските и 20 см. за мъжките представители. Заразяването отново става по орално-фекален механизъм, като яйцата стават инвазиоспособни след престой на определени климатични условия във външната среда. В човешкия организъм освободените личинки изършват миграция по кръвен път от червата през черния дроб, след което през белия, а от алвеолите по бронхиален път те достигат до фаринкса и отново след поглъщане попадат в храносмилателния тракт.

По време на описаната миграция се наблюдават симптоми от страна на респираторната система – болки в гърдите, суха кашлица, до наличие на храчки с кървави жилки, задух и повишение на температурата. Не са редки обривите – израз на алергичната реакция на организма. Известно време след това – поне два три месеца, започва изявата на чревната симтпоматика – с подобни на описаните по-горе неспецифични оплаквания. При масивно опаразитяване е възможно да настъпи запушване на чревните пътища или жлъчно-панкреатичния тракт. При това последват усложнения като механична жълтеница, остър панкреатит или остра чревна непроходимост. При силно опразитяване по време на миграцията или при повръщане и попадане на глисти в дихателните пътища може да настъпи дихателна недостатъчност.


Диагнозата се поставя след изолиране на личинки от храчките или яйца във фекалиите, както и при намиране на глисти при спонтанното или медикаментозно предизвикано изхождане.


Trichocephalus tritrichiuris, космоглавът, е причинител на трихоцефалозата, която се среша сравнително рядко на територията на страната, предимно във високопланинските райони. Причинителят достига около 55 и 45 мм съответно за женския и мъжкия пол. Заболяването отново е чревна паразитоза, със заразяване по фекално орален механизъм, с изисквания към външната среда за ‘узряване’ на яйцата. Специфична локализация на паразитът е областта на сляпото черво. Причинител е на сериозни възпаления с различен интензитет. Симптомите на паразитозата включват коликообразни боли, гадене, повръщане, диарични изхождания, понякога с наличие на кръв и слуз. Във връзка с кръвоизливите много по-изразен е анемичният синдром. Не са за подценяване и раздразнителността, разсеяността и дргуи неврастенични реакции. Доказването на яйцата във фекалиите отново поставя диагнозата.


Друга често срещана паразитоза е ехинококозата. Кучешката тения, echinococcus granulosus, за разлика от предните два паразита се отнася към плоските червеи. Размерите и са около 3-4 мм. Човекът в този случай е междинен гостоприемник, а крайните са най-вече кучета, но и вълци, чакали и др. Обикновено заразяването става в детска възраст. Наблюдава се значително висока честота на заболяването в страната, един от факторите за което е големият брой безстопанствени кучета. Последните са източник на яйца, които чрез замърсени ръце, предмети, хранителни продукти попадат в чревния тракт и оттам се насочват по кръвен път към различни органи. Започва формирането на бавно растяща киста. Тя притежава трислойна капсула. Най-външната е резултат от реакцията на организма към ‘чуждия обект’, а най-вътрешната притежава герминативни свойства – от нея се образуват зародишите. Не рядко в организма има повече от една киста във връзка с опаразитяването. От друга страна опитите за отстраняването им, при недостатъчно внимание може да доведе до пробив и попадането на голямо количество зародиши в организма, всеки от които става източник на нова киста. Понякога кистите могат да бъдат и стерилни.  Друго усложнение освен перфорацията е възпалителната реакция.

Дълго време кистата не предизвиква клинична симптоматика. Тя притежава известно алергизиращо и токсично въздействие. Възможни са прояви на главоболие, потиснат апетит, общо неразположение, главоболие, сърбежи, уртикариални обриви, като макар и рядко може да се стигне и до тежки алергични реакции. Обикновено обаче заболяването се открива във връзка със симптоми от притискане на околни органи. Най-честите локализации са белодробната, чернодробната и тази в главния мозък. При белодробната е възможно и спонтанно излекуване – при перфорирането и изхвърлянето на съдържанието по бронхиален път. За диагнозта основно значение имат серологичните изследвания и изобразителните методи . При по-малки кисти е възможно медикаментозно лечение, приложено по схема. Радикалното разрешение при по-големите формации е оперативното им отстраняване, съпроводено от противорецидивен лекарстен курс.


Котешката тения, hymenolepsis nana – 1,5 – 5см, е сравнително по-рядко срещана, но предимно сред децата. За разлика от кучешката целият и жизнен цикъл протича в човешкия организъм. Заразяването става през устата, като след попадането в чревния тракт и развитието на личинките до възрастни индивиди, последните снасят яйца, като едва малка част попадат в изпражненията. Останалите осъществява автоинвазия . Клиничната картина се владее от възпалителните промени в чревния тракт.


ПРИЗНАЦИ ЗА НАЛИЧИЕ НА ПАРАЗИТИ

 • Болки в ставите и мускулите
 • Нарушения на съня
 • Диария
 • Проблемна кожа
 • Постоянна умора
 • Газове и подуване на корема
 • Проблеми с теглото
 • Слаб имунитет
 • Алергични прояви
 • Нервност
 • Проблеми с дихателните пътища

ЗАЩО ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПАКИ

 • За освобождаване на организма от тежки метали, мазнини и отпадъчни продукти от метаболизма;
 • За подпомагане дейността на кръвоносната и лимфна системи, на клетките и тъканите в организма;
 • За подкрепа на дейността на храносмилателната, отделителната, дихателната, имунната и вегетативната система;
 • Притежава имуностимулиращо, имуномодулаторно, антиоксидантно, антивирусно, антимикробно и противотуморно действие, подпомагайки скоростното възстановяване на имунната система;
 • Подпомага бързата и ефективна детоксикация на организма.

ПРЕДИМСТВА НА ПАКИ

 • 100% натурален.
 • Без ограничение в продължителността на прием.
 • Приложим с цел превенция.

ПАКИ МОЖЕТЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ТУК

https://biotica.bg/paki-sresctu-gabichki-paraziti-i-bakterii-pri-detsa

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

kozmetika
special
magazin
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти


Notice: Trying to get property 'keyword' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 218

Notice: Trying to get property 'rating' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 253

Notice: Trying to get property 'special' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 271

Notice: Trying to get property 'price' of non-object in /home/bioticab/biotica/catalog/view/template/desktop/news/view.phtml on line 286
0.00 лв

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бъбреците са един от най-важните човешки органи. Разположени са от двете страни на торса и основната..

2020-01-02 17:19:08

Красивият външен вид не винаги е даденост, а наднорменото тегло често пъти се оказва проблем, с койт..

2021-01-12 12:16:43

Броят на болните от захарен диабет (тип 2) в света се е утроил – от 150 млн. души през 2000 г., до д..

2019-12-03 12:08:29

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Овладейте го бързо, за да не лекувате сърдечни заболявания Днес за лечение на висок холестерол се..

2024-04-22 11:32:00

Навременните действия може да спасят живота ви Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите ..

2024-04-22 11:23:00

Хванете критичния момент за спасение от диабета В 21 век, когато броят на заболелите от диабет в ..

2024-04-22 11:14:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56