Безплатна доставка на всички поръчки над 50 лв.

АНТИТЕЛА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС: МОЖЕТЕ ЛИ ДА РАЗВИЕТЕ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ COVID-19?

Сега мнозина се надяват, че антителата могат да предпазят от коронавирус.

Хората вярват, че след възстановяване от Covid-19 тялото произвежда антитела към него, които от своя страна предпазват от повторно заразяване за определено време. Предполага се, че продължителността на резистентност към вируса е достатъчно дълга, за да предотврати повторното разболяване, преди да бъде разработена ваксина.

Според Световната здравна организация обаче не е известно дали има имунитет срещу SARS-CoV-2. Но тестове съществуват. Ситуацията е двусмислена. Ето какво мислят експертите.

Какво представляват антителата?

Когато патогените навлизат в тялото, имунната система използва всички сили, за да ги унищожи. Антигените са протеинови елементи на повърхността на патогените. Те предупреждават тялото за инфекция и карат имунната система да реагира на задействане. Отговорът на имунната система е продукт на антитела. Наличието на антитела в кръвта означава, че той е имал този вирус.

Как работят тестовете за антитела?

Въпреки факта, че Covid-19 се определя с помощта на назален тампон, кръвта трябва да бъде дарена, за да се подложи на тест за антитела.

Антителата предпазват ли от повторно заразяване?

Отговорът е двусмислен. Не всички антитела са еднакви. Експертите смятат, че антителата срещу Covid-19 ще неутрализират вируса за една година. Но засега няма потвърждение за това.
Едно проведено проучване предполага, че защитата на антителата продължава само няколко месеца.
Но проблемът с пандемията е, че не се знае какво точно използва тялото за борба с вируса. Ако това са антитела, какъв трябва да бъде техният брой. И колко дълго човек остава имунизиран срещу вируса.

Търсене

Категории

Свързани продукти

Отзиви

Все още няма отизиви за тази новина