▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

Анемия: Как да разберете дали сте засегнати и как да се справите с нея?

2023-09-05
890
0
1-3 мин.
Анемия: Как да разберете дали сте засегнати и как да се справите с нея?

Разпознайте симптомите и действайте, преди да стане опасно

Анемията е широко разпространено състояние, в което всеки може да изпадне при налични условия и причини. От гръцкия си произход терминът се превежда “без кръв” или “малокръвие”. И макар характеристиките и проявите й да звучат на първо четене добре познати, в действителност зародишът, развитието и последиците от нея са много сложни и вариативни. 
По дефиниция анемия се получава, когато в кръвта ни няма достатъчно червени кръвни телца (известни още като еритроцити) и респективно - недостатъчно количество хемоглобин (той представлява протеин с комплексна структура, който е богат на желязо). При такъв дефицит се нарушава преносът на кислород от белите дробове към всички органи в нашето тяло. Това компрометира на практика всички системи в организма и може да доведе както до временен и сравнително лек дискомфорт в ежедневието, така и до животозастрашаващи състояния, ако анемичният статус се задържи и задълбочи. Затова трябва да се научим да разпознаваме различните симптоми на анемия, за да адресираме дефицита и причините за него своевременно, преди да нанесат тежки вреди на сърдечно-съдовата, нервната и имунната ни системи.

Как да разпознаем симптомите за анемия

 • Хронична умора и изнемощялост - липса на тонус и сила за елементарни движения и действия са сред първите симптоми за дефицит в кръвта;
 • Сънливост, невъзможност за възстановяване - системната замаяност, съчетана с постоянно усещане за недоспиване при условия на изтощение е сред най-ясните сигнали за проблем с хемоглобина и червените кръвни телца.
 • Замайване, главоболие, отмаляване - едни от най-често застъпените симптоми. 
 • Слаба концентрация, нарушени памет и когнитивни способности - невъзможността да се фокусираме и да си “съберем акъла” често сигнализира, че страдаме от анемия и недобро оросяване.
 • Депресия, повишена тревожност, системна раздразнителност - нарушеното снабдяване с кислород води до тези симптоми и нарушения в психичното състояние.
 • Студени крайници - усещането за студ и болезненото изтръпване на крайниците, са симптоми на нарушено снабдяване с кислород и анемично състояние.
 • Избледнял цвят на кожата - когато кожата загуби блясък, изглежда почти прозрачна и се усеща тънка като хартия, можем да се усъмним в анемия.
 • Тахикардия - при поява на системно учестено дишане и тахикардия нашият организъм се опитва да навакса дефицитът в доставките на кислород вследствие на липсата на достатъчно еритроцити. При задълбочаване на състоянието във времето тахикардията може да стане високостепенна, да се появят опасни сърдечни шумове, а често - и хипертрофия на лявата камера на сърцето.
 • Стомашно-чревни разстройства - липсата на апетит, трудното храносмилане, гаденето, нередовното и трудно изхождане, резките промени в изпражненията и наличието на кръв в тях могат да се окажат симптоми на анемия заради пренасочването на кръвта.

Както се вижда, състоянието е сложно и може да нанесе временни или тежки опасни за живота щети. 

Познавайки най-честите симптоми, е добре да разберем и причините за развитието на анемично състояние:

 • Желязодефицитна анемия - това е най-разпространения от известните видове. Може да се нарече и хронична, защото я причинява системен недостиг на желязо в организма, което не позволява в тялото да се синтезира хемоглобин. Причините за недостига са много и различни. Най-често се касае за бедна на желязо диета и се препоръчва режим с подходяща храна (морски дарове, риби, спанак, коприва, червено месо, черен дроб, натурален шоколад, ядки). 

Дефицит на желязо се среща масово при бременни и възрастни хора, както и при подрастващи при рязко израстване на тялото. Такъв вид анемия се развива и вследствие на обилна кръвозагуба - сериозна травма, операция, вътрешен кръвоизлив, менструално течение, естествено раждане. 

От този вид анемично състояние по официални данни страда една четвърт от населението на Стария континент. При установен дефицит трябва да обмислим прием на храни и добавки със съдържание на желязо. Има и народни рецепти с билки, които са натурални доставчици на нужния елемент.  В никакъв случай обаче не бива да предприемаме самолечение при наличие само на симптоми и признаци на желязодефицитна анемия. Приемано без установена нужда желязото може да е токсично!

 • При дефицит на В12 - в анемично състояние тялото ни може да се окаже и вследствие на недостиг на В12. Макар да е по-широко известен с ролята си за регулация на процесите в нервната система и метаболизма, този водоразтворим витамин участва и в синтеза на функционални еритроцити в тялото. Дефицит се образува при хронични чревни проблеми (пропускливи черва, болест на Крон, автоимунни заболявания, интервенции), злоупотреба с алкохол системно или твърде бедна на В12 диета. Съществува и наследствена нишка в причините за недостиг. При симптоми и потвърждение, че е налице анемия, свързана с този дефицит, можем да приемаме добавки с потентни и високоусвоими форми на В12. Неузряването на нужните за тялото червени кръвни телца може да се дължи и на липса на достатъчно фолиева киселина. 
 • Хемолитична анемия - тя се появява, когато наличните еритроцити биват унищожавани заради дефекти в тяхната структура или антитела в кръвната плазма. Най-често това се получава заради високо токсично натоварване от паразити, микроби и патогенни бактерии, както и от някои химични елементи и минерали като фосфор, олово, калиев хлорат или бензен. За целта се препоръчва пречистване на кръвта и лимфата за защита на необходимите еритроцити. 

Какви варианти съществуват за лечение

Известни са около 400 вида анемия. Известни са хиляди лекарства, спрейове и алтернативни средства за преодоляване на дефицитите, които “събуждат” симптоми на патологичното състояние. Прилага се и инфузионна терапия с вливане на хидратиращи коктейли от желязо и витамини в кръвния поток с цел бързо и ефективно възстановяване на количеството хемоглобин и червени кръвни клетки. 

За третиране на леките и често повтарящи се симптоми на анемия може да се доверите и на натурални продукти, базирани на природолечение. Съчетани с правилна диета, те могат да контролират неразположенията и баланса в тялото без необходимост от други лекарства и терапии. Избор на такива продукти на достъпни цени може да направите в онлайн магазин Biotica.bg. 

Каквото и да предприемете обаче, следете нивата на желязо, хемоглобин, В 12 и фолиева киселина, за да сте наясно с контрола върху симптомите и развитието на болестта. 

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
kozmetika
bilkovi tinkturi

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Този стар немски лек е доказал, че е много полезен в лечението на атеросклероза, настинка и инфекции..

2019-12-17 09:49:12

Вкусният плод е шампион по ползи за човешкия организъмГорските плодове са известни с високо съдържан..

2023-05-12 09:17:12

Как да ги различим и лекуваме ефективно - научете сега Броят на диабетиците в световен мащаб нара..

2024-04-22 10:58:00

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56