▶ ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

9 често срещани причини защо може да се чувствате замаяни и кога да се тревожите

2019-12-11
6138
0
1-3 мин.
9 често срещани причини защо може да се чувствате замаяни и кога да се тревожите

Замайването и световъртежът не са едно и също нещо, въпреки че много хора ги бъркат, когато трябва да описват симптомите. Последното може да бъде причинено от обичайни навици, които се променят лесно, но замайването може и да бъде признак на определени здравословни проблеми.


Представяме ви информация за някои прости симптоми, които да ви помогнат да разберете какво се случва с вашето тяло. Не пропускайте бонуса в края на статията, за да откриете разликата между замайване и световъртеж.


1. Дехидратация

Понякога решението на най-големите проблеми се крие в чаша вода. Дехидратацията намалява обема на кръвта. Тя затруднява кръвообращението, което означава, че редуцира притока на кислород към мозъка.

Как да се справите: Пийте достатъчно вода, особено ако сте болни.

Кога да посетите лекар: Ако сте приели около 2 литра вода и все още се чувствате замаяни, може да страдате от здравословни проблеми.


2. Тревожност

Тревожността е често срещано състояние. Замайването и световъртежът са едни от неговите симптоми. Нашето тяло реагира чрез хипервентилация (учестено дишане) и ако чувството не отшуми, дори най-лекият прилив на адреналин може да предизвика замайване, когато стигне до мозъка.

Как да се справите: Опитайте се да вдишате и издишате и да намерите място, където да седнете.

Кога да посетите лекар: Ако вашата тревожност не може да се контролира, има голяма вероятност да страдате от паническа атака. В такъв случай непременно потърсете помощ.


3. Алергии

Вътрешното ухо отговаря за контролиране на равновесието. Когато прахът, цветният прашец, пърхотът на домашните любимци или други алергени попаднат във вашата система, те могат да причинят запушване и възпаление на средното ухо, което да доведе до промени в кръвното налягане и... замайване.

Как да се справите: Помислете за промяна на хранителния режим, ако сте алергични към дадени храни или избягвайте определени видове цветя и животни, ако не сте подложени на лечение.

Кога да посетите лекар: Най-добре да отидете на алерголог, за да ви прегледа и да ви предпише необходимите лекарства.


4. Остаряване

Хората над 50-годишна възраст изпитват проблеми с вътрешното ухо. Но това е нещо напълно нормално. Тази физиологическа промяна може да доведе до замаяност при изправяне след заемане на неправилна поза по време на сън.

Как да се справите: Опитайте се да се изправяте бавно.

Кога да посетите лекар: Ако чувството продължава повече от няколко минути или ако настъпва редовно.


5. Ниска кръвна захар

Ако често пропускате хранения или страдате от диабет, е възможно да нямате достатъчно захар в кръвта. В такъв случай тялото може да започне да използва своите запаси, а мозъкът - да не получава достатъчно енергия, което да доведе до чувство на замайване. Друга причина за неговото възникване може да бъде проблем с вътрешното ухо, предизвикан от диабета.

Как да се справите: Обърнете внимание на храненето, зачестете консумацията на прясно изцеден сок от портокал или регулирайте нивата на инсулин по-добре.

Кога да посетите лекар: Ако симптомите продължават след хранене, може да се наложи да се консултирате с лекар.


6. Спорт

Видовете спорт, които включват кардиоупражнения, карат сърцето да изпомпва по-малко кръв с течение на времето, което е добре, но понякога може да доведе до замайване при рязка промяна на позицията.

Как да се справите: Опитайте се да правите разгрявка по-дълго време и да ходите бавно след тренировка, особено ако се чувствате замаяни.

Кога да посетите лекар: Когато чувството продължава, без да намалява, след седене или ако възникне внезапно, без да спортувате.


7. Страничен ефект от лекарства

Всички лекарства имат някакви странични ефекти. Замайването е един от тях. Диуретиците обикновено причиняват това състояние.

Как да се справите: Прочетете листовката на лекарството, пийте повече вода и се хранете добре по време на лечението.

Кога да посетите лекар: Винаги. Направете списък със симптомите и уведомете вашия лекар. Може да се наложи да коригира дозата.


8. Ниско кръвно налягане

Повечето случаи на замайване се дължат на ниско кръвно налягане. Влошаването на част от нервната система, която регулира кръвното налягане, може да причини внезапен спад и да доведе до появата на това състояние.

Как да се справите: Ниското кръвно налягане настъпва с възрастта. Обърнете внимание на симптомите, за да го предотвратите.

Кога да посетите лекар: Ако имате проблеми с кръвното налягане, по-добре да го измервате редовно. Може да се нуждаете от лекарства.


9. Инфаркт и инсулт

Замайването, придружено от задух, гадене, болка в ръката и гърдите, е признак на инсулт. При по-възрастните хора може да възникне без останалите симптоми и все още да показва предстоящ инфаркт или инсулт, ако не изчезне.

Как да се справите: Вземете аспирин или друг антикоагулант и се обадете на бърза помощ.

Кога да посетите лекар: Винаги, когато подозирате, че имате инсулт или инфаркт.

Бонус: Разликата между замайване и световъртеж

Замайването е чувство, което се появява, например, когато се изправите прекалено бързо след събуждане. То е различно от световъртежа, чието истинско име е вертиго - не се усеща така сякаш стаята се върти или сякаш се движите, докато стоите на едно място.

Световъртежът изисква незабавна медицинска помощ, тъй като може да бъде признак на анемия, болест на Мениер, Паркинсон или образуване на кристали във вътрешното ухо.

СИМПТОМИ НА ДЕПРЕСИВНО РАЗСТРОЙСТВО

Диагностичните характеристики за депресивно разстройство са състояния, проявяващи се най-малко две седмици. Често възникват и чисто физически симптоми:
 • Главоболие, виене на свят, съхнене в устата;
 • Напрежение или стягане в областта на гърлото или гърдите;
 • Изпотяване, сърцебиене, нарушение на сърдечната дейност, болки в сърдечната област;
 • Стомашни болки, потиснатост, запек или стомашно разстройство, газове;
 • Често уриниране, болки в половите органи, нарушена сексуална активност;
 • Обща изтощеност и липса на свежест;

ВИДОВЕ ДЕПРЕСИЯ

По своята тежест и проявления депресията се класифицира под няколко разновидности:
 • Клинична депресия. По-голяма част симптомите при този тип депресия съществуват през целия ден или почти всеки ден. За да се постави диагноза клинична депресия, е необходимо симптомите да присъстват повече от 14 дни. Проявява се с понижено настроение, спад или загубва на удоволствие почти във всички сфери на живота.
 • Маниакална депресия, известна още и като биполярно разстройство При този тип депресия преобладават периоди на мания и депресия. Тези периоди могат да се смеят рязко. При депресивния период наблюдаваме потиснато настроение, докато при маниакалната депресия имаме пред себе си еуфоричен човек, лесно раздразнителен и много упорит в идеите си. Този период може да продължава около седмица.
 • Следродилна депресия. Започва до 4 месеца след раждането и симптомите могат да варират по сила и продължителност.
 • Разстройство с изявена тревожност. При този тип депресия наблюдаваме завишена тревожност с присъствие на панически атаки, паническо разтройство и др.
 • Атипична депресия. Това е подвид на клиничната депресия. Нарича се още дистимия. Този вид депресия се характеризира с подобряване на настроението при определен вид събитие.
 • Хронична депресия. Показва тенденция на присъствие повече от 2 години.
 • Ендогенна депресия. При този тип причината не е ясно дефинирана. Пациентите се чувстват депресирани без видим повод.
 • Ситуационна депресия или реактивна депресия. За този тип депресия говорим, когато тя е в пряк резултат от дадено събитие, например загуба на работа, приключване на връзка или друго травматично преживяване.
 • Ажитирана депресия. Този тип депресия е в противовес на останалите видове. При нея основния симптом е на възбуда и двигателна активност, за разлика от меланхоличното подтиснато настроение при другите типове депресии.
 • Психотична депресия. При този тип депресия се наблюдават симптоми на халюцинации, чуване на гласове и различни вярвания.


РЕЛАКСАН е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа, които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати, в терапията на определени заболявания. РЕЛАКСАН комплекс от билкови екстракти с доказано действие, благодарение на които:

 • Успокоява и тонизира, редуцира страничните въздействия от стреса;
 • Подобрява съня и общото психическо състояние;
 • Намалява възбудимостта на нервната система;
 • Има изразено антидепресивно действие;
 • Действа терапевтично при неврози;
 • Оптимизира работата на централната и периферната нервна система;
 • Оказва благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания;
 • Спомага за поддържане качеството на съня, като регулира ритъма на бодърстване и сън;
 • Подходящ при нощен тип работа или при часова разлика;


РЕЛАКСАН МОЖЕ ДА ЗАКУПИТ ЕТУК

https://biotica.bg/relaxan-borba-s-depresiyata-bez-privikvane

Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
kozmetika
bilkovi tinkturi
magazin

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

Свързани продукти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Близo пoлoвин вeĸ имeтo нa pycĸия лeчитeл пpoф. Ивaн Heyмивaĸин e cвъpзaнo нeoтмeннo c aлтepнaтивнaт..

2019-12-18 11:46:11

За уникалните свойства на гъбата Чага се заговори в България през последните няколко години. В Русия..

2019-12-05 13:41:41

Диабетът е заболяване, което се характеризира с високи нива на захар (глюкоза) в кръвта.  Глюко..

2019-12-22 19:51:19

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ето ги молекулите за здраве, сила и издръжливост на господата  Днес имаме повече отговори от..

2024-06-20 09:33:00

Широко приложими и универсално ефикасни лекарства за рак все още не могат да се открият. За здраве и..

2024-06-19 11:00:00

Къде и как боли, кога ставите изтъняват Болки, схващания, сковани движения, липса на гъвкавост - ..

2024-06-18 11:17:00

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56