8-те големи ползи от червената детелина-билката на самодивите

В много народни рецепти червената детелина (Trifolium pratense) 0бива използвана за направата на лекове при простудни заболявания и кожни проблеми. Билката, която расте в Европа и Азия обаче е била наричана още Евина или самодивска билка. Названието ѝ идва от една друга скрита функция на растението – да подпомага женското здраве, в което са били посветени едновремешните знахари. Днешните изследвания показват, че растението съдържа приридни фито-естрогени. Това са растителни хормони, които действат на жените изключително благотворно. Общо взето могат да се разграничат следните насоки на благотворно въздействие на билката, като се имат предвид и нейните особености при прием.

1. Безплодие

червената детелина се използва за по-лесно  забременяване. Тя повишава либидото на жените, качеството на яйцеклетките. Тук обаче трябва да се има предвид, че при наличие на бременност, употребата на растението трябва да се спре незабавно. Друга особеност е, че тя е от типа на адаптогените и е стреми да урегулира хормоналните показатели на организма. За това трябва да се правят изследвания, ако се приемат с допълнителен вид хормони като естроген или прогестерон, каквато е практиката при Инвитро процедурите, например.

2. Хормонален дисбаланс

Растението подобрява функцията на женските полови хормони и дори в някои случаи урегулира техните нива. Червената детелина намалява симптомите на предменструален синдром, облекчава бялото течение, мастит.

3. Климакс

Билката действа изключително благотворно на дамите, навлизащи в климакса. От една страна коригира неприятните вегетативни реакции при менопауза, придружени с прилив на топли вълни и повишено кръвно налягане. Изследвания показват, че 70% от жените с такива симптоми са се повлияли благотворно от спиртен извлек на билката (капки).

4. Остеопороза

изофлавоните, които се съдържат в билката се грижат за биохимичните реакции свързани с калция. Така употребата на червена детелина спомага за запазване на костната плътност след навлизането на дамите в климакса.

5. Кръв

установено е ,че билката пречиства кръвта има антитромботичен (снижава нивот на съсирване на кръвта),  балансира нивото на хемоглобин и броя на кръвните плочици.  Прелюбопитен факт е, че с детелината се ограничават дори доста сериозни маточни кръвоизливи и дори с нея може да се проведе своего рода заместваща терапия. Тя помага още при лечение на болести на кръвоносна система. Билката има функцията да пречиства бъбреците и кръвта като стимулира работата на черния дроб, а и на жлъчката да отделя слуз. При чернодробни състояния като жълтеница, червената детелина подпомага детоксикацията и извеждането на отровите от тялото.

6. Кожа

тъй като билката пречиства кръвта заедно с корените от коприва и ехинацея и тя се използва успешно при различни кожни проблеми. Тук може да се приема вътрешно, под формата на отвара или тинктура или външно чрез напавата на различни мазила. Така с нея се лекуват обриви, акне, псориазис, екзема.

7. Дихателна система

червената детелина има  антиспазмично действие при настинка, пресипналост, бронхит и дори астма. Нейното отхрачващо и успокоително действие помага при кашлица при деца, хриптене, магарешка кашлица.

8. Хитерактивност

прелюбопитен факт е, че червената детелина може да намали изблиците на хиперактивност при децата или да намали тяхната периодичност. Тази ѝ функция някои автори отдават на женските растителни хормони, а други на факта, че пречиства и разрежда кръвта.

Заради последното свойство на растението да разрежда кръвта не е желателно употребата му в комбинация с аспирин, джинджифил или медикаменти, намаляващи съсирването на кръвта като Синтром при хората със съдови и сърдечни операции.


ЕКСТРАКТ ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА

Фитотерапията устаночвява, че помага при лечение на болести на кръвоносната система – пречиства кръвта като стимулира производството на жлъчка, увеличава отделянето на урина и слуз, тонизира гладката мускулатура на кръвоносните съдове, балансира нивото на хемоглобина и броя на кръвните плочици. Използва се при болести на пикочната система (подпомага пречистващата функция на бъбреците), мускулната система (при ставни проблеми), черния дроб (при жълтеница, подпомага детоксикацията, стимулира секрецията на жлъчка), нервната система (успокоява нервите, при изтощение), кожата (при обриви, кожни проблеми, акне, екзема, псориазис), дихателната система – има антиспазмично действие при настинка, пресипналост, бронхит, астма, кашлица при деца, хриптене, магарешка кашлица. Растението е полезно при лечение на тумори – рак на гърдата, подобрява отделителната функция на организма.

В КОИ СЛУЧАИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ СЕЛ КЛИЙНЪР?

  • При хора, подложени на високи нива на стрес;
  • Нередовен и неправилен режим на хранене;
  • Продължителни състояния на интоксикация;
  • Застой на течности, лимфа и жлъчка;
  • Хронични храносмилателни и отделителни разстройства;
  • Чести инциденти на грип, простуда, възпаления на дихателните пътища и кожата;
  • Тежки заболявания вследствие на нарушена имунна функция на далака;
  • Слаб имунитет;
  • Хронични възпаления;
  • Нарушен баланс в организма и честа поява на пъпки и акне;
  • Лоша миризма на потта;
  • Мускулна умора или болки в краката след физическо натоварване;
  • Често изтръпване или скованост в дланите на ръцете или в стъпалата;

   Съставвът на СЕЛ КЛИЙНЪР е:

   • Трудно зарастване на рани;
   • домат;
   • котешки нокът;
   • глухарче, корен
   • коприва
   • червена детелина 

   СЕЛ КЛИЙНЪР СЪДЪРЖАЩ ЧУДОТВОРНАТА БИЛКА, МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТ ЕТУК

   https://biotica.bg/cell-cleaner-za-prechistvane-na-kravta-i-limfata

   Търсене

   Категории

   Реклама

   ss
   rr
   af
   ar
   pk
   ba

   Свързани продукти

   Отзиви

   Все още няма отизиви за тази новина