▶ ПРОДУКТИ С ДО 50% ОТСТЪПКА ◀

6 начина да се справим с автоимунен тиреоидит

2020-11-11
2700
0
Biotica

Ако се борите с умора или неочаквано наддаване на тегло, може би сте си помислили, че проблемът с щитовидната жлеза може да причинява вашите заболявания. Всъщност това далеч не са всички симптоми, които се проявяват при хипотиреоидизъм, което показва недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Но щитовидната жлеза може да не е основната причина за вашите симптоми. Смята се, че 90% от пациентите с диагноза хипотиреоидизъм всъщност страдат от тиреоидит на Хашимото, наричан още хроничен лимфоцитен тиреоидит. При това автоимунно заболяване тялото погрешно атакува собствените си тъкани. В случай на тиреоидит на Хашимото имунната система инфилтрира и уврежда щитовидната жлеза, малка жлеза с форма на пеперуда в предната част на шията. По-конкретно, имунните клетки произвеждат протеини, наречени антитела, които улавят и неутрализират вещества, необходими за образуването на хормона на щитовидната жлеза. В резултат на това намалените нива на щитовидната жлеза водят до широк спектър от възможни симптоми.

Признаци и симптоми на автоимунен тиреоидит на Хашимото

Симптомите в началото могат да бъдат леки и фини. Но с времето става все по-очевидно. Като цяло заболяването включва бавно и прогресивно разрушаване на щитовидната жлеза. Възможно е обаче да има периодични периоди, през които симптомите да се променят, тъй като изглежда, че щитовидната жлеза възстановява своята функция. Тези промени могат дори да причинят временна свръхактивна щитовидна жлеза.

Какво кара имунната система да атакува щитовидната жлеза?

Точната причина е неизвестна, но изглежда генетичните фактори играят роля в развитието на автоимунен тиреоидит. Комбинация от фактори като възраст, пол, автоимунни или ендокринни нарушения също може да допринесе за появата на това заболяване. Гените, разбира се, не могат да се променят, но все пак има някои неща, които могат да се направят, за да се елиминират възможните задействания на автоимунен отговор. Това е ключът към правилното лечение на автоимунен тиреоидит.

6 начина за естествено справяне с автоимунен тиреоидит

Конвенционалните лекарства за щитовидната жлеза могат да подобрят нивата на хормоните на щитовидната жлеза и да помогнат за облекчаване на симптомите, но те не решават истинския проблем - дисфункция на имунната система. Ако можете да идентифицирате кои фактори са отговорни за автоимунния отговор, тогава можете естествено да се преборите с болестта, като премахнете тези тригери.


Ето шест фактора, за които трябва да внимавате, ако искате да намалите автоимунния си отговор с естествени решения.

1. Дефицит на хранителни вещества

За да функционират правилно щитовидната жлеза и имунната система са необходими много различни хранителни вещества. Когато в организма липсват такива вещества, предразположението към развитие на автоимунни заболявания, като автоимунен тиреоидит, може да се увеличи. Селенът е  необходим за превръщане на Т4 (неактивна форма на тиреоиден хормон) в Т3 (активна форма). Без достатъчно селен, тиреоидният хормон остава неактивен, което може да доведе до симптоми на автоимунен тиреоидит.
Цинк : Ниските нива на цинк компрометират производството на Т3, тъй като цинкът също влияе върху ензимното превръщане на Т4 в Т3. При липса на цинк, хипоталамусът има трудности при измерването на нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Това нарушава способността на организма да сигнализира правилно за производството на хормони на щитовидната жлеза, когато нивата са ниски. Препоръчително е да приемате не повече от 30 mg цинк на ден, освен ако Вашият лекар не е предписал по-висока доза.

Дефицит на витамин D, свързан с наличието на антитела към щитовидната жлеза. Всички пациенти с автоимунен тиреоидит трябва да бъдат изследвани ежегодно за нива на 25-хидрокси витамин D. Проучванията показват, че това ниво трябва да бъде 60-80 ng / ml за оптимална функция на щитовидната жлеза и имунната система. Що се отнася до приемането на хранителни добавки за повишаване на нивата на витамин D, най-добре е да изберете витамин D3 пред D2. Началната доза обикновено е в диапазона от 2000 до 5000 IU, с корекции под наблюдението на лекар след повторно тестване на нивата на витамин D след три месеца.

Желязото  играе ключова роля в производството на хормони на щитовидната жлеза. Също така е необходимо да конвертирате T4 в T3. За да определите дали наистина имате дефицит на желязо и имате нужда от добавка с желязо, ще трябва да бъдете тествани за феритин, серумно желязо, наситеност на трансферин и общ капацитет на свързване с желязо. Вашият медицински специалист може да ви помогне да интерпретирате резултатите и да ви посъветва за подходящата доза желязо.

Когато избирате добавка с желязо, имайте предвид, че железният бис-глицинат е форма, която обикновено се усвоява по-добре и е по-малко твърда от другите таблетки с желязо. Ако приемате лекарства за щитовидната жлеза, не приемайте добавка с желязо в рамките на два часа след приема на лекарството, защото желязото може да попречи на усвояването на лекарството.

2. Намаляване на консумацията на храни, които причиняват възпаление

Намаляването на възпалението в тялото е целта на лечението на автоимунен тиреоидит. Ето защо има смисъл да изключите от диетата си тези храни, които могат да причинят възпаление. Различните хора имат хранителни алергии към различни храни. Следните храни допринасят повече за развитието на възпаление:

 • Глутен
 • Захар
 • Наситените мазнини
 • Изкуствени подсладители или консерванти
 • Някои компоненти на млечните продукти (като лактоза или А1 бета-казеин протеин)
 • Соеви, царевични, слънчогледови, памучни семена, шафран и смесени растителни масла

Вашият доставчик на здравни грижи може да ви насочи да дарите кръв за хранителни алергии. Можете да използвате тази информация, за да се откажете от храни, към които имате чувствителност. Можете също така да разберете към коя храна сте алергични към себе си с помощта на диета без алергени / провокация.

Ако спазвате тази диета, трябва да премахнете една категория храни в продължение на три седмици. След това трябва да добавите продукта обратно към диетата за три дни и да оцените реакцията си. Наблюдавайте всички симптоми на хранителна алергия като подуване на корема, умора, главоболие, болки в ставите, разхлабени изпражнения, запек, безсъние или кожни промени.

Можете да проверите следните категории продукти:

 • Глутен
 • Царевица
 • Други безглутенови зърнени култури
 • Млечни продукти
 • Соя
 • Яйца
 • Ядки
 • Бобови растения
 • Мекотели

3. Подобряване на функцията на червата

Около 70-80% от клетките на имунната система се намират в червата. Следователно, подобрявайки функцията на червата, вие също укрепвате имунната система. Повечето пациенти с автоимунен тиреоидит имат ниска киселинност на стомашния сок. При ниска киселинност червата усвоява по-зле хранителните вещества. Бактериите и други микроорганизми също оцеляват по-лесно, когато преминават през стомаха в по-малко кисела среда. Това им позволява да се закрепят в други части на тялото и да причинят инфекция. Бетаин HCl (хидрохлорид)  е добавка, която може да помогне за повишаване на стомашната киселинност до оптимални нива. Трябва да се приема с храносмилателния ензим пепсин след хранене с високо протеиново хранене. Този подход ще помогне на организма да разгражда по-пълноценно протеините, така че и те да не действат като имунен спусък. В чревната микрофлора на много пациенти с автоимунен тиреоидит се наблюдава дисбиоза - дисбаланс на полезни и вредни бактерии. Това обикновено се случва, защото дефицитът на тиреоиден хормон забавя чревната подвижност. Като приемате качествен пробиотик, можете да възстановите полезните бактерии до ниво, в което те да контролират вредните бактерии.

4. Помислете за въздействието на инфекциите

Има две възможни обяснения как инфекцията може да причини имунната система да атакува щитовидната жлеза. Бактериите или други микроби, много подобни на клетките на щитовидната жлеза, са податливи на молекулярна имитация. Когато имунната система произвежда антитела за унищожаване на инфекциозни микроби, антителата атакуват и подобни клетки на щитовидната жлеза. Теорията за това как микробите навлизат в клетките на щитовидната жлеза може да бъде описана като ефект "страничен наблюдател". В процеса на унищожаване на микробите имунната система атакува и клетките, които ги съдържат. Инфекциите, най-често свързани с автоимунен тиреоидит, включват кандида, микоплазма и вирус на Epstein-Barr. Струва си да се провери за наличието в организма на инфекции от всякаква локализация и как да се лекуват.

5. Намаляване на натоварването на надбъбречните жлези

Когато сте под стрес, надбъбречните жлези отделят кортизол, което сигнализира за намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза. Следователно, всички схеми на лечение на автоимунен тиреоидит трябва да включват мерки за управление на стреса като йога, медитация или дихателни упражнения. Адаптогените  са естествени вещества, които също могат да ви помогнат да се справите правилно със стреса. Адаптогенът има способността да стимулира отслабената имунна система и да смекчи свръхактивната реакция. По този начин адаптогенът помага на тялото да се адаптира към стреса, за да нормализира функционирането на всички системи и органи по всякакъв подходящ начин. Примери за адаптогени са рейши , елеутерококи , лимонена трева и ашваганда .

6. Избягвайте токсините

В околната среда има много токсични химикали, които могат да навредят на тялото ви по много начини - като причиняват възпаление, нарушават хормоните и увеличават риска от развитие на автоимунен отговор. Да се ​​отървем от всички токсини е трудно. Но има няколко неща, които можете да направите, за да намалите ефекта им върху щитовидната жлеза:

 • избягвайте химикали, които унищожават хормоните. Работната група по околната среда (EWG) е съставила списък с химикали, които могат да повлияят отрицателно на човешката ендокринна система. Избягвайте храни, които съдържат: олово, диоксин, атразин, фталати, перхлорат, забавители на горенето (полибромирани дифенилови етери), арсен, живак, гликолови етери, перфлуорирани химикали (PFC), органофосфорни пестициди, бисфенол А (BPA) заместители или A, като BPF и BPS).
 • използвайте чисти продукти за лична хигиена. Много козметика за лице и тяло съдържа вредни химикали, които могат да нарушат вашата ендокринна (хормонална) система. Прочетете състава на продукта и направете избор в полза на най-естествените продукти. 

Разбира се, някои хора може да не успеят напълно да спрат лекарствената терапия за заболявания на щитовидната жлеза, но има много естествени начини за справяне с автоимунния тиреоидит, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре или дори да намалите дозата на лекарствата си. Ако е възможно, намерете лекар с опит в лечението на проблеми с щитовидната жлеза, използвайки както народни средства, така и традиционната медицина. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да промените дозата на Вашето лекарство или да въведете нови добавки.


THYRO EX - ПРИ ТИРЕОИДИТ НА ХАШИМОТО

 • Поддържане на електролитния транспорт;
 • Регулиране на мускулната и сърдечната дейност;
 • Поддържа здравината на костите;
 • Регулира менструалния цикъл на жената;
 • Регулира сексуалния нагон и либидото;
 • Регулира синтеза на клетъчните протеини;
 • Подпомага процесите на тялото да превърне приетата храна в енергия;
 • Регулиране на метаболизма;
 • Доставка на организма на витамин А, чрез преработка на бета-каротин;
 • Помощ за регулиране на менталните процеси.
Сподели:

Търсене

Категории

Реклама

special
magazin
bilkovi tinkturi
kozmetika

Коментари

Все още няма отизиви за тази новина

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Запазете мъжеството и комфорта, преди да стане късно Названи от незапомнени времена като силния п..

2023-09-27 10:05:46

На какво да се доверим, за да се спасим от вирусите Силен имунитет е златната кауза за нашето здр..

2023-09-27 09:53:02

Какво представлява хроничната умора Спите дълго, но се будите безсилни и смазани? Нямате физическ..

2023-09-26 15:03:55

Защитете се от вируси и алергии ефективно сега  Смяната на сезоните е сериозно предизвикател..

2023-09-26 14:44:09

Ето как да регулирате кръвната захар с ароматния дар Без съмнение диабетът е едно от най-големите..

2023-09-18 10:25:14

Ако хапваме от тях, съхраняваме зрението и избягваме глаукома Очните заболявания се увеличават пр..

2023-09-12 13:07:47

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Мъките и отоците свършиха, като открих това Борите се с подаграта от години? Следвате предписания..

2023-05-23 13:13:27

Глътка бабин еликсир спира кашлица, сваля кръвно и топи килограми“Баба знае най-добре” важи особено ..

2023-02-22 15:34:26

Ето как разбираме, че органът опасно затлъстява и плаче за детоксКогато мислим за заболявания и проб..

2023-02-02 12:51:56